Kdybychom se neviděli

Kdybychom se neviděli https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257599/bmid_kdybychom-se-nevideli-257599.jpg 4 341 86

Lex byla šťastná. Měla kompletní rodinu. Kluka, co milovala. Kamarády, kteří se na ni nedívali, jako by se měla každou chvíli zhroutit. Teď je z ní holka, jejíž bratr spáchal sebevraždu. A vypadá to, že už taková bude navždycky. Lex se teď pokouší poskládat si život dohromady a snaží se vytěsnit, co se stalo té noci, kdy Tyler zemřel. Ale je tu tajemství, které nikomu neprozradila, esemeska, kterou Tyler poslal, co mohla změnit všechno. Lexin bratr je pryč. A ona zjišťuje, že duchové nemusí být skuteční, aby vám nedovolili jít dál.... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Last Time We Say Goodbye , 2015


více info...

Liduka
Liduka
17.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Byla to opravdu krásně napsaná kniha, i když o velmi těžkém tématu. Lex i její rodiny mi bylo líto, protože ztráta milovaného člověka velmi bolí a hlavně si pak každý říká, co mohl udělat jinak, aby to tak neskončilo a má výčitky. Na druhou stranu chápu i Tye, udělat to rozhodnutí, že tu už nechce být muselo být velmi těžké. Nechtěl nikomu ublížit, ale zároveň věděl, že takhle dál žít nechce.
Doufala jsem, že se Lex a Steven dají zase dohromady a byla jsem za to moc ráda.

zuzu8480
zuzu8480
08.01.2024 4 z 5

Toto byla moje první kniha autorky, čteno v rámci čtenářské výzvy a musím říct, že jak mi trvalo se začíst, tak potom to jelo jak po masle a moc mě to bavilo. Není to žádné složité čtení, ale psáno rozhodne čtivě, s hlavní postavou jsem sympatizovala a proložení zápisky z deníku bylo tqlx fajn.


Akléda_
Akléda_
22.07.2022 3 z 5

Bohužel musím říct, že bylo vidět že je to autorčino starší dílo. Posmrtný život Holly Chase a Mou lady Jane od autorky miluju, tohle mě zanechalo docela chladnou. Vím, že knížka pojednává o důležitém tématu, to nechci vůbec zlehčovat, ale já chtěla aby mě to zasáhlo a to se nestalo. Konec mi sice vehnal slzy do očí, ale chtěla jsem víc, zvlášť když má knížka 352 stran. Ocenila jsem, že Lex má ráda matematiku, ale nejsou tu složité vzorečky, které stejně nikoho nezajímají. Jako hlavní hrdinka mi ale moc nesedla a nedokázala jsem se vžít do toho, co prožívala a jak se cítila. Deníkové záznamy mě bavily, ale opět ve mně nic moc nevyvolaly. Linka s duchem se mi líbila a bavila mě, ale to nestačilo. Četlo se to ale velmi příjemně a rychle, knížku jsem měla přečtenou za pár dní a užila jsem si jí, jen jsem čekala víc. Nelituji že jsem si jí přečetla a autorce dám určitě ještě šanci, ale tohle mě za srdce nechytlo.

Love_books_369
Love_books_369
17.11.2021 5 z 5

Od autorky jsem už jednu knížku četla, ale tohle! Naprostá paráda. Tak dobrou knížku jsem nečetla už dlouho.
Příběh má spád, je mega čtivý a zahřeje vás u srdce. Myslím si, že autorka to vystihla moc pěkně.
A ten konec... Asi jsem se zamilovala. A Lexie si zamilujete. Za mě top strop knížka roku 2021!

Karin94
Karin94
10.07.2021 5 z 5

Priznám sa, že od knihy som neočakávala až takýto extrém, aký mi vlastne dala. Myslela som si, že to bude len nejaká obyčajná smutná kniha, kde hlavnej hrdinke Lexie, umrie brat a bude to celé posadené na taký ten štýl, aby sme vedeli, ako sa Lexie s tým usporadúva. ALE, je to aj o tom, ale je to vlastne posadené skôr o téme sebevražda, a je to tam celé tak dobre napísané a vysvetlené a aj tie myšlienkové pochody - proste, musíte si to prečítať.
Táto kniha bola fakt bomba! Páčilo sa mi, ako autorka poňala celý ten dej od začiatku až do konca. Stále sa tam niečo dialo, vôbec som sa nenudila a určite za čo som najviac prekvapená a rada je to, že to bol vlastne young adult žáner s prvkami thrilleru alebo hororu (podľa toho, kto ako je pokakaný) a do toho trochu pomiešaná romantika. Akože za mňa tip top táto kniha. Kapitoly boli krátke, čo je u mňa ďalšie plus.
Jediné také malé mínus ku knihe by som dala ani nie za dej knihy, ale skôr za hlavnú hrdinku Lexie ako sa celý čas správala. Vôbec sa mi nepáčilo ako sa správala, a aký postoj mala ku všetkému a všetkým. Prišla mi až moc taká, že má proste všetko u riti ešte pekne povedané. Za celý čas neplakala, čo ma dosť prekvapilo na to, aká si bola s bratom Tylerom blízka. Ku kamarátom bola tiež taká miestami až odporná. Ostatné postavy boli za mňa celkom sympatické len tá Lexie mi tak trochu nesadla no.
Celkom ma zarazilo nakoniec to, že to vlastne písala autorka z vlastnej skúsenosti. Tiež jej umrel brat ako 17 ročný. (Príbeh je samozrejme len fikcia,) čiže to autorka v tomto smere vedela veľmi dobre napísať, aj ohľadne sebevraždy. Téma sebevražda je v spoločnosti veľké TABU. Sú odcuzení a okolie sa presvedčuje, že nemal/a dôvod. Nejde o to ich ospravedlňovať pretože si myslím, že každí sebevrah keď to chce, tak to urobí, a je úplne jedno, či mu to niekto odhovorí.
Takže na koniec by som iba dodala to, čo je napísané aj v knihe, že „smrť je všade okolo nás. Len si ju nevšímame, pokiaľ nemusíme." Toto je veľká pravda, a vždy sa s milovaným človekom rozlúčte, nikdy neviete, kedy ho uvidíte naposledy.

Luc.i
Luc.i
07.04.2021 5 z 5

Tohle je hodně silná knížka. Líbilo se mi jak se Lex chovala, líbily se mi její myšlenky a celkově jsem si ji jako hlavní postavu oblíbila. Od začátku jsem měla občas problém abych se nerozbrečela, na konci jsem nevydržela. Ten konec. ... Ano, bylo to celkem předvídatelný ale stejně, to jak to autorka napsala. Líbily se Lex myšlenky, vztahy i lehka romantická linka.
Tahle knížka je fakt Krásná a nějakým způsobem mě dostala, doporučuji ji všem kteří mají rádi tady ty těžší témata. Celkem 5/5*

Sylvanas
Sylvanas
07.03.2021 3 z 5

Ta knížka za mě měla velmi silný konec, ale všechno předtím to kazilo. Průměrný příběh s předvídatelným dějem a nezajímavými postavami. Prakticky jen 300 stránek o ničem...

Kristy.Seb
Kristy.Seb
22.02.2021 5 z 5

Musíte se s fakty vyrovnat.

Proč dávat květinu, která symbolizuje lásku, když květina stejně za pár hodin uvadne?

Statečný není něco, čím člověk je. Je to něco, co dělá. Vychází to z činu.

Láska je podobný pojem jako odvaha.

Láska je volba, pro kterou jsem se rozhodla. Romantická láska, která je, protože v ní věřím a jednám podle toho, skutečná.

Každý si hledí svýho. Všichni jsme hvězdy ve vlastních filmech.

Čas plyne. To je obecné pravidlo. Je jedno, co se stane a jak moc člověku připadá, že se všechno v jeho životě zasekl kolem jednoho určitého okamžiku, čas jde dál.

Je zvláštní, jak někdy nečekáte úplně očividné věci. Myslíte si, že víte, co můžete od života čekat. Máte dojem, že jste připravení. Říkáte si, že to zvládnete a najednou - bum, jako blesk z čistého nebe - něco se z čista jasna objeví a naprosto vás to zaskočí.

Odpuštění je složitá věc. Protože nakonec jde víc o tebe než o člověka, kterému je odpuštěno.

Lidi, které milujeme, nás nikdy doopravdy neopustí.

Luc00inka
Luc00inka
28.12.2020 3 z 5

Knížka je zajímavá. Líbilo se mi, jak si hlavní hrdinka psala své vzpomínky a myšlenky do deníku. Trocha napětí a romantiky nechyběla.

Ajda300
Ajda300
13.11.2020 5 z 5

Příběh mě ze začátku vůbec nezaujal a první polovinu knihy jsem četla skoro celý týden. Pak jsem se však do toho opřela a knihu dočetla za jeden den. Bylo to hrozný. Příběh jsem dočetla doslova před minutou a jsem hrozně nakřáplá a mám pocit, že by mě rozbrečela i hodina zeměpisu. Pak jsem si navíc přečetla doslov a bylo vymalováno. Lexie byla strašně příjemná postava a příběh byl jedním z nejlepších v žánru Heavy contemporary, jaký jsem kdy četla. Ačkoli to bylo hrozně emocionální a neustále se mi chtělo brečet, byl to vážně silný příběh. Kniha mě vážně hrozně překvapila a stokrát ji doporučuji.

Millyf
Millyf
21.08.2020 4 z 5

Najprv som si myslela,že to bude iba o myšlienkových pochodoch hlavnej postavy,no kniha ma milo prekvapila.Citlivy príbeh ,na konci som zadržiavala slzy,bolo poznať,že autorka má s témou samovraždy osobnú skúsenosť.

Ivet1990
Ivet1990
04.08.2020 3 z 5

Kniha i když byla plná sebeobviňování a smutku se velmi dobře četla. Co mi na knize vadilo bylo to, že se chvílemi děj táhl a přišla mi zbytečně zdlouhavá.

MariN14
MariN14
03.08.2020 5 z 5

V knize je přesně ukázané, že sebevražda naní řešení, ale že je to zbabělost a způsobuje utrpení pozůstalým. Myslím, že je to psané velmi realisticky, protože sama autorka si prožila skoro to samé, o čem píše.

Zuzanka45
Zuzanka45
11.06.2020 5 z 5

5 hvězdiček. Asi není co víc k tomu dodat. Nádherné, pravdivé, citlivé, smutné. Ke konci knihy jsem byla opravdu dojatá a několik slz ukáplo. Je vidět, že autorka má vlastní zkušenost.

petulkapeta
petulkapeta
29.05.2020 4 z 5

pěkny přiběh o ztratě milované osoby,neni to jednoduche,chapu Lexi,ale obvinovaní sebe ničemu nepomůže..

Josh
Josh
02.12.2019 4 z 5

Je zřejmé, že knihu psal někdo na základě svých zkušeností s podobnou událostí a tak příběhu věříte. Nejde o situace popsané vyhroceně, o extrémní tlak psychický nebo emoční na čtenáře, takže ji lze přečíst kýmkoliv, včetně mladých lidí.

Téma sebevraždy má ve společnosti spoustu tabu. Jsou odsuzováni a okolí se sebe-přesvědčuje, že neměl/a důvod. Nejde o to je omlouvat nebo „proč ne, když chce“. Netušíme v kolika zemích, ani v naší, a jak vysoké počty mladých lidí volí tuto cestu, většinou bohužel úspěšně. Měli zázemí, přátele, ….. zdánlivě.

Kniha je zaměřena na vyrovnání se s vinou okolí sebevraha, ať o výčitkách lidé vzájemně ví nebo se je dozvídají. Chybí však jistá sebereflexe před událostí - ne sebevraha, ale okolí. Najít vinu je to nejlehčí, ale vidět, co jste přehlédli…

Dnes stále slyšíme „nemám čas, spěchám, příště“ a v horším případě „dám ti vědět až budu mít na tebe čas“. Každý z nás má někdy odmítání příliš.... Pak volí ze 2 cest – uzavře se nebo tomu čelí např. zábava, knihy, osloví jiné lidi. Kdy se stane to něco, že začne uvažovat o 3.cestě, extrémním řešení? Co se musí stát??? Možná to není sebevrah kdo je sobec. Tento pohled mi v knize chyběl.

Při smrti si většinou pozůstalí říkají "Kdybych měl/a čas... řekl/a bych...". Možnost rozloučení můžeme dostat, osudem nebo u té dobrovolné smrti to můžeme přeslechnout, i když je ještě čas… Snad se zaposloucháme, nebo si konečně na druhé najdeme čas??

Natálie740
Natálie740
21.11.2019 5 z 5

Jak už mnozí napsali, autorka žádné city nevnucuje a nechává vás postupně se vžít do celého dění. Na samotném konci mě kniha doslova dostala, pointa byla velice silná. Autorka věděla o čem je řeč (stejnou situací si také prošla), proto čtenář věří každému slovu. Nebudu lhát, nad knihou mi ukápla nejedna slza, mně samotné to otevřelo ránu a vlastní pocity po smrti mé velice blízké osoby.
„Smrt je všude kolem nás. Jen si jí nevšímáme. Dokud nemusíme."

Efeméra
Efeméra
03.11.2019 5 z 5

Citlivý, srdečný příběh o vyrovnávání se se ztrátou blízkého. A ano, přiznám se, při čtení došlo i na slzy. Kniha zdůraznila, jak sobecké je, když člověk spáchá sebevraždu. Jak je to bezohledné k lidem, kteří dotyčného mají rádi. Jedná se o dojemný příběh, ale nejde z toho cítit cílený záměr v člověku slzy vyvolat. Autorka vám žádné emoce nevnucuje. Spíš vás pozvolna provádí událostmi a nechává vás se vžít do hlavní hrdinky. Kdybychom se neviděli je silná, upřímná, opravdová knížka, která upozorňuje na pomíjivost. Protože opravdu nikdy nevíme, kdy to může být naposledy.

Bettybook
Bettybook
23.09.2019 4 z 5

Před pár minutami jsem dočetla a ve mně se perou pocity, které mi dosud žádná kniha nezpůsobila. A možná to je také tím, že jsem zatím knížku na podobné téma nečetla.
Autorka v doslovu píše, že její bratr spáchal sebevraždu v roce 1999, ale příběh je fikce. Ona není Lex a on není Ty.
U většině příběhů chtějí autoři vyvolat pocit smutku a slz. Ale tady to tak nebylo. Doslova z toho sálala pravdivost a já jsem věřila každému slovu. A doslov mi to potvrdil. Autorka tohle opravdu zažila. A také má pravdu. Nikdy nevíme, kdy to může být naposledy.

Bebe2004
Bebe2004
09.09.2019 4 z 5

Knížka byla celkem pěkná, bylo mi líto, že se Lex rozešla s tím klukem a sváděla vinu částečně i na něj.

Štítky knihy

sebevražda pro dospívající mládež (young adult) ztráta blízkých

Autorovy další knížky

Cynthia Hand
americká, 1978
2012  85%Nadpozemská
2017  82%Má lady Jane
2015  81%Kdybychom se neviděli
2013  86%Zasvěcená
2013  87%Nespoutaná

Kniha Kdybychom se neviděli je v

Právě čtených4x
Přečtených457x
Čtenářské výzvě65x
Doporučených48x
Knihotéce177x
Chystám se číst422x
Chci si koupit90x
dalších seznamech4x