Jeanie Jeanie komentáře u knih

☰ menu

Totální nasazení Totální nasazení Petra Soukupová

Tři krátké komiksové příběhy žen, které spojuje drsný osud za nacistické okupace. Každý příběh je jiný, avšak touha po životě je ve všech stejně velká.

02.04.2022 5 z 5


Felix, plnou parou vpřed Felix, plnou parou vpřed Kate Moore

Moc pěkná knížka, takový balzám na duši.

10.05.2021 5 z 5


Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Těžké čtení, kniha je plná faktů, událostí a neuvěřitelné krutosti, které na sobě lidé dokáží páchat. Je až k neuvěření, čeho všeho je člověk/lid schopný nejen k sobě samému a ostatním lidem, ale třeba k přírodě.

30.04.2021 5 z 5


Kdo chytá v síti Kdo chytá v síti Marika Pecháčková

Kniha jako taková je doplňkem k filmovému dokumentu a jako doplňek jí tak beru. Dokument je dost profláklý a určitě otevřel spoustě lidí (rodičů, dětí) oči a je to jen dobře....

05.02.2021 5 z 5


Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Tohle byla magická a záhadná jízda. Zimní období podkresluje už tak strašidelnou atmosféru, plnou místního folklóru a zvyklostí.

05.02.2021 5 z 5


Sojčák Sojčák Jaakko Ahonen

Depresivní doják s minimem psaného slova, přesto na člověka dýchne ponurá atmosféra.

05.02.2021 5 z 5


Sladká pomsta Sladká pomsta Jonas Jonasson

Praštěná oddychovka, nic jiného jsem ani nečekala :-)

05.02.2021 3 z 5


Svévole Svévole Lena Andersson

Kniha je takovou analýzou neopětované lásky - Ester je zamilovaná do Huga, svojí lásku nadmíru prožívá a sama sobě si nalhává, že je láska oboustraná. Plno z nás si podobnou situací prošli, ale brzy jsme si dokázali uvědomit, že to nemá cenu, aniž bychom se přemáhali lásku za každou cenu udržet.....

05.02.2021 4 z 5


Květy z půdy Květy z půdy Virginia Cleo Andrews

Přestože je kniha fiktivní, tak na člověka dýchne tíživá atmosféra, kterou si musí dětští hrdinové projít. Silný příběh čtyř sourozenců, kteří stále věří v lepší dny poté, co jim zemře otec a matka jim slibuje lepší budoucnost. Postupně poznávají pravdu o svých rodičích a prarodičích a nakonec není nic tak růžové, jak jim matka naslibuje.

05.02.2021 5 z 5


Spi, bledá sestřičko Spi, bledá sestřičko Joanne Harris

Temný mysteriózní příběh z viktoriánského období plný lidského utrpení a touze po pomstě.

05.02.2021 4 z 5


Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Věra Sládková

Seriál je moje srdcovka snad odjakživa. Knižní předloha se v mnoha detailech sice liší, nicméně je to milé počtení, přestože se příběh odehrává v období 2.světové války.

05.02.2021 5 z 5


Příběh umění Příběh umění Ernst Hans Gombrich

Skvělá kniha, která člověka provede vývojem umění a jeho účinky v průběhu věků.
Výklad obsahuje dostatečnou nálož informací bez toho, aby byl člověk zahlcený nadměrou faktů. Obzvlášť jsem ocenila ukázky ne tak profláklých děl. Rozhodně doporučuji.

28.01.2021 5 z 5


Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Kdysi dávno jsem viděla film a v tu dobu jsem netušila, že je podle knižní předlohy. Téma je citlivé, týká se doslova života a smrti. Kdo má právo rozhodovat o našem životě nebo, v horším případě, o naší smrti? O tom vypovídá příběh Anny a její rodiny. Člověku z něj běhá mráz po zádech jen při představě, kdyby se mu to opravdu stalo. Většinou si v knihách najdeme oblíbené postavy a ty méně oblíbené, ale v tomto případě to pro mě samotnou bylo těžké. Každá postava si prožívala své soukromé peklo a podle toho se i chovala a jednala. V takové situaci těžko někoho soudit a platí "nesuď člověka dokud se neprojdeš v jeho botách".

09.01.2021 5 z 5


Dokud srdce plane: Neoficiální biografie skupiny Rammstein Dokud srdce plane: Neoficiální biografie skupiny Rammstein Thorsten Schatz

Autorův styl mě neskutečně štval. Kostrbaté psaní hodné žáka základní školy, neustálé omílání stejných slov nebo faktů o skupině.....několikrát za sebou opakované slovní spojení 'skupina jménem Rammstein' je ještě slabý odvar :-)) Hned na začátku autor upozorňuje, že kniha vznikla na základě informací z internetu (fanouškovské stránky, články, atd.), takže nic co by si fanoušek nepřečetl už dříve sám. Pro mě ztráta času.

25.08.2019 1 z 5


Letní snění Letní snění Carole Matthews

Hodně jednoduchá oddechovka. Četlo se to dobře, ale hlavní hrdinka byla taková naivní ťuňťa :-), které i přes spoustu přešlapů vše v dobrém vyšlo. Část odehrávající se v Miami mi přišla až směšná, autorka asi koukala na Kriminálku Miami, jinak si to nedovedu vysvětlit :-))

24.04.2019 3 z 5


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Brutální výjev ze života malého chlapce, který se z většiny potýká jen s tupostí a surovostí od ostatních lidí. Příběh se odehrává za 2. světové války většinou na venkově, kde obyvatelé mají jiný (pro nás omezenější) pohled na svět a každý se snaží přežít i za cenu cizího života. Kniha svými popisy surových znásilňování, krvavých vyvražďování či jiných brutálních činů vyvolala vlnu nevole, jak sám píše autor v doslovu knihy. Podle mě nesmíme za žádnou cenu zavírat oči před naší minulostí, ať je sebevíc hnusná a odpuzující, jen tak se můžeme poučit z chyb našich předků a stejné chyby už nedělat.... Ano, v tomhle jsem hodně naivní, ale věřím, že takovéhle knihy mají stejný dopad na valnou většinu z nás. Amen :-)

31.01.2019 4 z 5


Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Katarzyna Surmiak-Domańska

Jako znalec těch nejzákladnějších faktů o americké historii a Ku-klux-klanu vůbec mě kniha bavila jen sporadicky. Chápu, že se jedná o 'reportérskou' literaturu, ale vše mi přišlo tak nějak nepřehledné a často jsem se v osekaných historických faktech ztrácela. Radši jsem si další a pro mě osobně zajímavější informace ke klanu dohledávala na internetu, což mi asi dalo víc než samotná kniha.
Celé uspořádání knihy mi přišlo nešťastně seskládané. Určitě bych raději uvítala předně seznámení s historií vzniku klanu a jeho čiností, popis současného klanu a rozhovory bych dala na konec.

31.01.2019 3 z 5


Báječný krámek s čokoládou Báječný krámek s čokoládou Jenny Colgan

Super oddechovka na dlouhé zimní večery. Je to klasická romantická slaďárna, ve které hlavní hrdinka pozná velkou lásku v Paříži. Samozřejmě potká pár záporáků, ale žádné extra vzrůšo se nekoná. Jako největší mínus radši varuji, že během čtení u mě výrazně stoupla spotřeba čokolády. Tak na to bacha :-))

31.01.2019 3 z 5


Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Knížka je vtipná a u některých pasáží jsem se dost nasmála, ale každá sranda musí jednou skončit. S každým dalším dílem klesá kvalita, některé vtipné situace mi už přišly přitažené za vlasy. I tak doporučuju

15.11.2018 4 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

P.Poláček mi vždycky inklinoval jako autor spíš pro kluky, takže jsem knihu četla až dávno po shlédnutí seriálu ještě v období mého dětství. Knihu jsem četla až v rámci knižní výzvy. Knížka se čte sice dobře, občas jsem se od srdce zasmála, ALE seriál mi přišel lepší, lépe propracovaný....

14.11.2018 3 z 5