Sojčák

Sojčák https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283003/bmid_sojcak-00k-283003.jpg 4 289 65

Jak Disney potkal Kafku. I tak se dá definovat skvělý finský komiks, který se dostal do nejužší nominace Eisnerovy ceny ta rok 2015. Sojčák žije sám se svou matkou ve velkém honosném domě v naprosté izolaci. Nikdy jej neopustil, a dokud k tomu má jeho matka co říci, rozhodně to tak zůstane. Krásná výpravná kresba vás okouzlí, melancholický i zlověstný příběh uhrane. O této moderní pohádce pro dospělé budete přemýšlet ještě dlouho po jejím dočtení.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Pikku Närhi , 2015


více info...

Přidat komentář

IVANA0123
23.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Smutné až depresivní. Nevědomost a neadekvátní obava z neznámého a zakázaného a bezmyšlenkovité přijímání příkazů nakonec přemůže touhu po poznání. Sojčák nikdy nepozná svobodu a zůstává navždy uvězněn. Pořád jsem čekala, že se nakonec vzepře a strach překoná...tak nějak si představuji vymývání mozků... Výstižné i skoro beze slov. 4.5*
(2/24)

Anna27
13.01.2024 4 z 5

I bez většího množství textu ve vás komiks zanechá ponurý pocit z toho, co vše dokáže iracionální strach. Hodně temné a depresivní, ale stojí za přečtení.


simca9342
05.10.2023 5 z 5

Příliš úzkostlivá matka chrání svého syna od světa za oknem. Tvrdí, že být doma znamená bezpečí pro všechny.
Sojčák si to ale nemyslí. Už léta se stará o nemocnou matku,ale má smutek vztek ze ztráty soukromí a neustalého matčina dozoru.
Žije s ní ve velkém domě, který už ale chce co nejdříve opustit. Jenže nemůže, protože venku hrozí velké nebezpečí od zlých ptáků. Vydobyde si někdy Sojčák své místo a důstojnost?

Varjohukka
15.09.2023 4 z 5

Finsky depresivní...

Knihomolka506
17.05.2023 5 z 5

Letmé prohlédnutí knihy nebo spíše příběhu plného kreslených ilustrací mě ze začátku moc neoslovilo a knihu jsem chtěla odložit. Řekla jsem si , že komiks nemůžu vrátit nedočtený. To by byla strašná představa:) Druhý den jsem se do příběhu o krásném chlupatém vrabčákovi ponořila a vylétla z jeho drápků až před chvílí :)
Jmenované ocenění si určitě zasloužil, o tom nepochybuji .
Příběh z chladné severní země je o životě jednoho okřídleného stvoření, které žije celý život s jedním z rodičů. Ten dodává, že tomu tam bude pořád. Opravdu ?

Politre
05.03.2023 5 z 5

Po přečtení či spíše po prohlédnutí (textu je zde minimum) mám sklíčené pocity, příběh je to opravdu velice depresivní a jde na mě mrazení z myšlenky, co všechno dokáže v člověku uměle vytvořený a neoprávněně vnucený strach, vedoucí k tragickým událostem. Anotace upomínající na Kafkovu tvorbu sedí, jestliže zde místo vztahu matka/syn dosadíme společnost/jednotlivec, jedná se o totéž poselství. Kresba je nádherná a dotváří tak dokonale ponurou atmosféru. Dílo jenž svou myšlenkou bude vždy aktuální a navíc vybízí k diskuzím. Jaká je třeba úloha pavouka v tomto příběhu, je zde pouze aby posunul děj nebo má i symbolický význam?

JaKuKa
22.05.2022 5 z 5

Tenhle komiks je důkazem, že psaného slova nemusí být mnoho a i přesto může vzniknout nevšední a velmi silné literární dílo ukazující, jak daleko může zajít zakořeněný strach z vnějšího světa. Přečteno jedním dechem. Zanechá hlubokou stopu.

jaroiva
26.04.2022 5 z 5

Esence beznaděje v roztomilých obrázcích. Hustý!
Vnímala jsem to v představách jako animaci, s ponurou hudbou k tomu... a vůbec mi to nedělalo dobře, tísnivé, temné, tohle není žádná oddechovka.

AlčaH
07.03.2022 5 z 5

Tak tohle byla síla... Sojčák je útlá kniha, která prostřednictvím nakouknutí do života malého ptáčka servíruje skutečně těžký a temný příběh o tom, kam až může vést přehnaná starostlivost a strach z vnějšího světa... Ukazuje, jak tenká je hranice mezi láskou a sobectvím, ochranou a izolací, strachem a paranoiou...

Kresba je opravdu nádherná a celý příběh na ní staví. Vytváří tu správně ponurou a místy naprosto beznadějnou atmosféru. Psaného textu v knize není mnoho, ale to příběhu vůbec neubírá na kvalitě. Vše důležité člověk pochopí a zapůsobí to na něj i beze slov.

Sojčák je neobvyklý, ale skutečně skvělý komiks. Další z řady severských klenotů, které jsou u nás k dostání. Rozhodně doporučuji! :)

Norri
28.05.2021 3 z 5

Krátký a smutný příběh o tom, k čemu vede strach a neznalost. A také o tom, že přehnaná starostlivost škodí a může maskovat i sobectví. Sojčák je komiks na deset minut, ale i tak stihne zapůsobit.

Zuzvil
26.02.2021 4 z 5

Nemůžu necitovat začátek anotace knihy, protože mi přijde absolutně trefný a výstižný...jak Disney potkal Kafku...a přesně takový tento komiks je. Graficky je zpracovaný naprosto dokonale, nevytknula bych absolutně nic a byla to potěcha pro oko. Příběh je ponurý, depresivní, ale zároveň má poutavou atmosféru a konec může mít více vysvětlení. Potěšila jsem tedy nejen ducha, ale především oko, takže můžu určitě doporučit.

Roseblood
26.02.2021 5 z 5

Naprosto úžasný, originální komiks s pořádně depresivní, hororovou atmosférou.

Kombinace psychologického dramatu s tíživou atmosférou vám pořádně zamává emocemi a jen tak na něj nezapomenete.

Nevadilo mi, že komiks obsahuje minimum slov díky úchvatné kresbě.
Je to velmi silný, emotivní příběh.

Hodnocení: 5/5*

Jeanie
05.02.2021 5 z 5

Depresivní doják s minimem psaného slova, přesto na člověka dýchne ponurá atmosféra.

katerina5544
05.01.2021 4 z 5

Hodně smutné a depresivní. Grafická stránka bez chyby.

Kate18
28.06.2020 5 z 5

Velmi dobré, výpravná kresba a skoro žádný text. I tak z toho slušně zamrazilo. Jaký vliv na nás mají rodiče a to co nám od mala vtloukají do hlavy a jak to dokáže ovlivnit životy...

blackoutzuzi
22.06.2020 4 z 5

Tohle byl opravdu velmi neobvyklý komiks, po jehož dočtení ve mně ještě dlouho rezonovaly veškeré dojmy i emoce. Navíc má naprosto boží kresbu - tak atmosférickou, podmanivou, že snad ani nepotřebovala text. Doporučuji!

keny
01.06.2020 4 z 5

Jak kdyby autorům trochu našeptával H. CH. Andersen...ponuré, melancholické, temné. Oni na mě ptáčci vždy působili zvláštně - zranitelně, bezbranně…
Dočtete, doprohlížíte a přemýšlíte a dlouho to ve vás rezonuje

Eillen
28.04.2020 5 z 5

Nádherná kresba, kde není třeba zbytečných slov na vykreslení atmosféry.

Mercatino
29.02.2020 4 z 5

To je přesně ten komiks, který se vyplatí koupit, i když jej můžete za pět minut přečíst v knihkupectví. Komiks, který dost lidí zasáhne hodně hluboko.

puml
09.12.2019 5 z 5

Disney a Kafka? Rádoby absurdní kombinace, ale Sojčák má něco z obou autorů. Jednoduchý, ale přitom mrazivý příběh jednoho domu tak trochu ve stylu Edwarda Goreyho. Doporučuji.

Štítky knihy

komiksy

Autoři knihy

Jaakko Ahonen
finská, 1984
Lauri Ahonen
finská, 1982