Totální nasazení

Totální nasazení https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356295/bmid_totalni-nasazeni-6uX-356295.jpg 4 109 28

Tři komiksové příběhy podle skutečných událostí. Tři příběhy žen, které se nikdy nesetkaly, a přece jejich životy spojuje podobná zkušenost – pracovní lágr. Franciska se během nuceného nasazení narodila. Její polská matka a český otec se do sebe zamilovali na tom nejpodivnějším místě — v továrně na munici, kde byli oba nuceně nasazeni. Jarmila se chtěla otrocké práci pro nacistickou říši vyhnout, ale nakonec do Německa odjela, aby se v táboře Sackisch skryla před gestapem. Spolupracovala totiž jako spojka s odbojovou skupinou, kterou nacisté odhalili. A Helena musela na otrocké práce nastoupit poté, co ji s rodiči, sourozenci a babičkou uvěznili v židovském ghettu ve volyňském Ostrožci. Z rodiny přežila jediná. Kniha ale nevypráví jen o ubíjejících dnech, které tyto ženy a jejich rodiny trávily v továrnách, na polích pod dohledem strážných. Vypráví i o tom, co jim válka vzala, s jakými vzpomínkami a s jakou bolestí je vrhla zpět do světa. A spolu s nimi zhruba dalších 400 až 450 tisíc Čechů, českých Židů a Romů, kteří museli odjet do nacistické říše jako levná pracovní síla a jako vězni zajateckých a koncentračních táborů. Publikace vznikla na základě vyprávění pamětníků pro sbírku Paměť národa. V knize uvedené ISBN 978-80-905250-5-7 je chybné.... celý text

Přidat komentář

jarynek
21.01.2024 5 z 5

Je dobře, že vycházejí takovéto knihy, které na reálných příbězích připomínají temné kousky naší histrie. Ač rozsahem kniha útlá, přesto obsahuje tři životní osudy, které se vám hluboko zaryjí do paměti.

JancaMia
11.09.2023 5 z 5

Na knížku jsem si dlouho brousila zuby, dnes na mě vykoukla v knihovně v 17.40h jsem jí přinesla domů a v 18.26h jsem knihu dočetla. Tři silné životní příběhy, tři komiksové zpracování, tři spisovatelé .
Ač je každý životní příběh uchopen jinak, síla zoufalství prochází všemi ... a ještě dlouho o nich budete přemýšlet ...
Půjčeno z knihovny.


Leona333
30.07.2023 4 z 5

Komiksy, komiksové příběhy do světa literatury bezesporu patří. Zvlášť, když se v nich propojí dobrý - poučný námět, s kvalitní grafickou úpravou.
Příběhy byly poutavé, emočně smutné, "s nepatrnými jiskřičkami naděje, že jednoho dne, vše zlé snad pomine..."
Knihu jsem měla přečtenou rychle, za jedno odpoledne. Každopádně myšlenky a pocity z ní, se mě stále drží, mou hlavou rezonují...

spencer
10.07.2023 5 z 5

Tři příběhy. Tři komiksová zpracování. Jedna publikace. To je Totální nasazení, které před několika lety vzniklo pro sbírku Paměť národa na základě vyprávění pamětníků.

V knize sledujeme skutečné osudy tří žen různých národností a věku. Stejné číslo figuruje v průběhu celé publikace, neboť se nám jejich života ovlivňující události snaží přiblížit tři autoři a ilustrátoři, kterým se velmi povedlo je přivést k životu. Nejlepší částí této publikace je právě osobitost a originalita, kterou dal každý z tvůrců a tvůrkyň do svého díla.

Naprosto mě zaujal způsob vyprávění a hlavně fotografie spolu s životopisem každé z figurovaných žen. Dozvíte se tak, jak jejich život probíhal dál.
Pokud máte v oblibě komiksy, pak bych si tento nenechala ujít. Je historický a dotýká se poměrně důležitých témat. Za mě plný počet hvězd.

Mosofa
05.07.2023 5 z 5

Skvělé zpracované téma, krásné ilustrace, výstižný text. Přečetla jsem tovelmi rychle, místy byly příběhy napínavé. Jsem nadšená.

Knihotyna
23.06.2023 5 z 5

3 ženy. 3 příběhy. 3 spisovatelé. 3 umělci.

Prožijme život třech žen. Třech skutečných žen, které se dostali do pracovního tábora během 2. světové války.

Co se mi líbilo:
- Paměť národa je úžasný projekt a mám vždy radost, když se mi do rukou dostane něco, co s ním souvisí :)
- na konci každého příběhu máme fotografie a stručně vylíčen osud každé z žen
- příběhy se liší ne jen vyprávěním, místem, osobou, ale i grafickým zpracováním a autorem "scénáře" - a každé zpracování je krásné
- doporučuji i starším dětem, které zrovna období 2. světové války (potažmo celé 20. století) probírají ve škole - tyto vyprávění lidí, kteří naší historii skutečně prožili jim mnohdy pomůže lépe pochopit kontext doby (a nejspíše si i více zapamatují! :))

simca9342
17.05.2023 5 z 5

Tento komiks mě v knihovně potěšil nejen jako milovnici komiksů, ale hlavně proto, že byl historický. Byl o druhé světové a zároveň nebyl. Příběhy tří odvážných žen , které přežily a prožily dnes už téměř nepředstavitelné.

Helena spolu s rodiči utekla z židovského ghetta, prožila dny plné strachu o svůj život a těch ostatních. Přežila, ale na úkor životů blízkých.

Jarmila byla vinou příbuzných zatažena do spolupráce v odboji. Ani ona neskončila šťastně ..

Francesca se narodila za těžkých časů nuceného nasazení . Pro její rodinu to bylo těžké, ale později pro ni a její sourozence to bylo daleko těžší... Rodinu sice neviděla umírat, ale nikdy se neviděli.


Líbilo se mi, že každý příběh byl vyobrazený jiným stylem .

Pepina19
20.08.2022 5 z 5

Velmi hezky zpracované životní příběhy tří žen. Určitě stojí za přečtení.

Lka
03.04.2022 5 z 5

Tři příběhy žen. Heleny, Jarmily a Francisky, jejichž život spojil nacistický pracovní lágr. Kniha je zpracována formou komiksu, dle skutečných událostí. Příběh je každý jiný, krátký, a přesto silný a výstižný. Líbí se mi ilustrace i závěrečné shrnutí života všech tří žen, včetně vložených fotografií.

Jeanie
02.04.2022 5 z 5

Tři krátké komiksové příběhy žen, které spojuje drsný osud za nacistické okupace. Každý příběh je jiný, avšak touha po životě je ve všech stejně velká.

koudja
26.12.2021 5 z 5

3 příběhy z nelehké doby. Jediný, co bych vytknul, je zbytečně malá velikost písma psaného textu v souhrnech mezi kapitolama.

tittanie
01.05.2021

Je moc fajn, že i tohle téma je zpracované v komiksech, možná to přinutí číst více lidí. Kniha se mi líbila. Silné příběhy.

Lenny33
05.01.2021 5 z 5

Úžasná a zároveň děsivá kniha - úžasná je svým zpracováním (přenádherné kresby!) a děsivá je příběhy, které vypráví. Originální nápad, skvostné zpracování a smutný děj o událostech, které by jsme nikdo nechtěli zažít. Nerada o těchto těžkých dobách čtu. Jsou to pro mě moc těžká témata, ovšem takto formou komiksu se mi to zdá "zkousnutelnější". Moc doporučuji.

bazyk21
28.12.2020 5 z 5

nádherně komiksově zpracovány strastiplné životní osudy třech dívek, jsem aj slzu uronil

postoran-CZ
24.11.2020 5 z 5

Po grafické stránce milé překvapení. Obsahově taky super. Za mě pět hvězd.

NymphMaeve
13.07.2020 5 z 5

Nádherně zpracované komiksové vyprávění o skutečných třech ženách, které za druhé světové války zažily věci, co se nezapomínají. Díky nádherným ilustracím příběhy znovu ožívají a čtenář má možnost nahlédnout do hrůz, které se děly. Je to úžasná kniha vhodná především pro děti, aby do udělaly názorný obrázek této doby a seznámily se s ním. Krátké doprovodné texty a dobové fotografie jsou milým bonusem. Moc se mi toto zpracování líbí a určitě budu vyhledávat další podobné publikace. Rozhodně doporučuji dětem i dospělým.

blackoutzuzi
14.05.2020 5 z 5

Originálně graficky zpracované příběhy tří žen, které poskytují svědectví o pracovních lágrech. I na těch pár stránkách vás zasáhnou. Doporučuji.

Maratka
22.03.2020 5 z 5

Nejsem žádný fanoušek komiksu, po knížce jsem sáhla hlavně proto, abych procvičovala svůj oblíbený jazyk (knížku jsem četla v ruštině) a komiks mi pro začátek připadal jako dobrá volba. A musím říct, že jsem moc ráda, že se mi knížka dostala do ruky. Tři příběhy, každý jiný, přitom v lecčem se jeden druhému hodně podobají. Všechny jsou zajímavé, zobrazují mimořádně těžké životní osudy zúčastněných, všechny by vydaly na samostatnou knihu nebo film. Moc se mi líbily obrázky od všech ilustrátorů i závěrečné shrnutí, podrobnější přiblížení života hlavních hrdinek, které bylo vloženo na konec každého příběhu. A také oceňuji info o Paměti národa i "Mezinárodním památníku", druhý jmenovaný počin jsem vůbec neznala a určitě se ráda někdy podívám na v rámci něj shromážděné materiály, fotografie atp. V závěru mohu jedině souhlasit s některými dalšími komentujícími, pokud jde o využití knížky jako didaktické pomůcky. Myslím si, že s pomocí této útlé knížky bude velmi dobře možné předat dětem alespoň základní informace o totálním nasazení, zaujmout je, aby si k věci dohledaly více informací nebo si alespoň ty základní lépe zapamatovaly.

SakuraLuci
14.11.2019 4 z 5

Komiksy nemusím, ale tohle bylo zajímavé..

Nikolča
16.04.2019 5 z 5

Komiksy moc nečtu, ale tenhle mě dost zaujal. Jeden příběh mi přišel trochu slabší, ale i tak skvělá kniha a možná by se dala využít i pro přiblížení dějin žákům na školách.