coquus coquus komentáře u knih

☰ menu

Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

V této knize se popisuje velice zajímavý způsob, jak lze řešit třeba i dlouhodobé manželské neshody. Hodně informací bylo pro mě docela objevných. Je poznat, že autor má bohaté zkušenosti v této oblasti a kniha opravdu má inspirativní potenciál. Zde popisovaný přístup určitě stojí za vyzkoušení, doporučuji.

23.04.2024 5 z 5


Vzpomínky Vzpomínky Brian Freeman

První půlka mě docela přitáhla, potom se to ale začalo trochu táhnout. Celkově bych snesl o kapku víc akce a o něco míň stránek. Myšlenka příběhu je docela zajímavá, jen samotné rozuzlení se mně jeví poněkud překombinovaně, ale nakonec proč ne.

28.03.2024 3 z 5


Případ mechanického muže Případ mechanického muže Mark Hodder

Stejně jako první díl se i zde jedná o úžasný příběh plný fantastických vynálezů v neobvyklé době. Děj má spád, vše do sebe nakonec logicky zapadá, i když té duchařiny tam bylo na můj vkus docela hodně. Ale i ta je zde posléze celkem obstojně zdůvodněna, takže nakonec, proč ne. Doporučuji.

11.03.2024 5 z 5


Podzemní říše Podzemní říše James Rollins (p)

Dobrodružný příběh, v němž děj jenom letí a dlužno přiznat, že až do finiše neztrácí tempo. Přesto to na mně celé působilo poněkud prvoplánově, žádná z postav se nestala mým oblíbencem, jemuž bych držel palce. Od začátku bylo více méně jasné, jak to aspoň s těmi hlavními skončí. Kdo však hledá oddechové čtení, nebude zklamaný.

22.02.2024 3 z 5


Zápisky odstřelovače Zápisky odstřelovače Vasilij Grigorjevič Zajcev

Velice čtivě a poutavě zapsané vzpomínky aktivního účastníka bojů v pekle Stalingradu. Zajímavé je nejen sledovat všechny příběhy spojené s odstřelovačským uměním, ale i dobové reálie, popisy bitev, útoků a protiútoků, atmosféry i nálady mezi vojáky. To je něco, co si v mírových dobách vůbec nedokážeme představit.

09.02.2024 5 z 5


Podezření: Druhý Mnichov? Podezření: Druhý Mnichov? Jaroslav Kuba

Detailní popis vývoje a změn zejména v SSSR od perestrojkového období až po divoká 90. léta tamtéž i u nás. Autor bere toto téma dost do hloubky, a to v mnoha nejrůznějších aspektech jako jsou hospodářství, vojenská úroveň, nálada obyvatel, ideologie, atp. Klade nepříjemné otázky a nastiňuje ještě nepříjemnější avšak i nejlogičtější a vzájemně do sebe zapadající odpovědi. Ty tak vytvářejí podstatně jiný obraz, než jak je nám dnes všeobecně líčen. Hodně informací zde uvedených bude pro mnoho čtenářů zcela nových, neboť nejsou (a asi ještě dlouho nebudou) veřejně prezentovány. O to víc jsou takovéto knihy cenné. Oceňuji, že je kniha poskládána ze zcela jednoznačné řeči tvrdých a ověřitelných faktů, nikoli z nářku nad rozlitým mlékem. Pro všechny se zájmem o pochopení tohoto období je toto doslova povinná četba.

„Netvrdím, že lze položit rovnítko mezi historické události z konce let 1938 a 1989. Neboť tehdy bylo objektem jednání spojence o nás bez nás českomoravské pohraničí. Kdežto v roce 1989 celé Československo“

05.02.2024 5 z 5


Důkazy Katynské Důkazy Katynské František Hájek

Oceňuji, že se autor snaží být co nejvíc objektivní a popisovat nálezy z hlediska své lékařské odbornosti. O to zajímavější je zamýšlet se nad tím, o čem svědčí zde zmíněné výpovědi svědků nebo nálezy z hrobů obětí...

02.01.2024 5 z 5


Jiné dějiny Římského impéria Jiné dějiny Římského impéria Alexandr Tamanskij

Tato kniha o alternativním výkladu dějin rozhodně není pro každého. Vyžaduje mysl otevřenou novým myšlenkám a novým možnostem, jakým způsobem je možné chápat fakta a souvislosti mezi nimi. Podrývá to, co měl dosud člověk za jasně prokázané a nezpochybnitelné a přichází s novým pohledem na historii. Tady rozhodně nejde o to, jestli mají pravdu klasičtí historici nebo autor této knihy. Důležitější je, že si sám čtenář může ověřit, nakolik je ochoten vyslechnout názory a argumenty z úplně jiného pohledu, než sám zastává a přemýšlet o nich. Jistě, i mně napadala spousta otázek, které bych rád autorovi položil, ale pokud nemůžu něco jednoznačně popřít, potom musím připustit možnost, že to existuje.

22.12.2023 4 z 5


Podivná záležitost se Skákajícím Jackem Podivná záležitost se Skákajícím Jackem Mark Hodder

Svět, jaký byl, skloubený s tím, jaký mohl být, plný zajímavých i roztomile naivních vynálezů. To vše tvoří pozadí pro dobrodružný příběh, jehož hlavními hrdiny jsou skutečné historické postavy. Skvělé oddechové čtení, které má atmosféru, napětí i nádhernou fantazii.

„Je v zájmu britského impéria líčit ostatní kultury jako necivilizované barbary – když si je pak podrobíme a ukradneme jim jejich zdroje, nevzbudí to takovou nevoli. Máme-li si uchovat vysoké morální principy, je třeba šířit lži.“

28.11.2023 5 z 5


Království meče Království meče František Niedl

Pro mě první setkání s touto sérií, a i když se nejednalo přímo o první díl, vůbec to nevadilo. Minulé děje jsou zde lehce načrtnuty tak, aby i předchozími knihami nepolíbenému čtenáři poskytly dostatečný základ pro pochopení jednání jednotlivých postav. Strhující vyprávění, dobrodružství, rytířské souboje, v tom tkví síla těchto příběhů zrovna tak, jako ve vypravěčském umění autora.
„Ty vlastně nejsi šťastný. Usínáš s myšlenkami na to, co jsi ten den zanedbal v honbě za tím mít ještě víc, a probouzíš se s myšlenkami na to, co ten den budeš muset udělat, abys...“

08.11.2023 5 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Tuto knihu jsem měl v hledáčku už dlouho, ale až teď přišel její čas. Zajímavý nápad prolínání příběhů z různých dob je zde navíc umocněn různým stylem vyprávění každého z nich. Navíc příběhy nejsou samoúčelné, každý z nich má určitou hloubku, která i v kontextu s těmi ostatními nutí k zamyšlení.


„... jednoho krásného dne čistě dravčí, kořistnický svět sám sebe pozře. Ano, ďábel si bude odnášet ty nejposlednější, dokud se z prvních nestanou poslední. V případě jednotlivce sobectví zohyzďuje duši, v případě lidského druhu znamená sobectví vyhubení.“

30.10.2023 5 z 5


Falešná hra Falešná hra Lincoln Child

Po výborném prvním díle je toto další jízda plná akce a napětí. Gideon dostává nový úkol, při němž musí vynaložit všechen svůj důvtip aby jej zvládl.

27.09.2023 5 z 5


Žižka – Grunwald 1410 Žižka – Grunwald 1410 Richard Dostál

Tento román, zachycující dobu kolem bitvy u Grunwaldu a Žižkovy účasti zde, je postaven na faktech, která jsou nám dnes o Žižkovi a jeho životě v tomto období známy. A právě tyto veskrze kusé informace poskytují dost prostoru, aby mohl být kolem nich vymyšlen a rozvinut tento čtivý příběh. Potěšilo mě, že na konci každé kapitoly je autorova poznámka o tom, co jsou doložená fakta a co už je románova fikce.

09.09.2023 5 z 5


Pátá dohoda Pátá dohoda Don Miguel Ruiz (p)

Skvělá kniha, jejíž myšlenky mně oslovily.

06.09.2023 5 z 5


Abaddonova brána Abaddonova brána James S. A. Corey

K dalšímu pokračování této série jsem se dostal po několika letech. Opět musím pochválit výborně vymyšlený příběh plný akce, který má spád a dobře vykreslené postavy. Vyzvedl bych plastický popis odlišného fyzikálního prostředí na vesmírných lodích, který tvořil velice zajímavý rámec celého příběhu.

14.07.2023 4 z 5


Utajovaný projev Utajovaný projev Tom Rob Smith

Druhý příběh Lva Děmidova je důstojným pokračovatelem toho prvního. Strhující vyprávění čtenáře zavede nejen do Moskvy, ale i do prostředí pracovního tábora nebo začínajícího maďarského povstání. Na pozadí pomalých změn poměrů ve společnosti se odvíjí příběh, v němž se Lev snaží zachránit a udržet svou rodinu. Autor píše velice poutavým jazykem, konstrukce příběhu je dobře vystavěná, doporučuji.

05.04.2023 5 z 5


Ďáblovo písmo Ďáblovo písmo Michael Cordy

Celý román se odehrává na půdorysu klasické honby za pokladem, kdy se ti zlí snaží dostihnout a vyřídit ty dobré, přičemž ve jménu vyššího dobra zakrývajícího sobecké pohnutky jsou schopni čehokoli. Přestože je příběh více méně předvídatelný, pořád jde o kvalítní čtení zejména díky originální myšlence či nápadu, kolem nějž se všechno točí.

19.03.2023 4 z 5


Největší záhady české historie Největší záhady české historie Jaroslav V. Mareš

Zajímavá kniha shrnující nejrůznější záhady u nás. Některé mě zajímaly víc, některé míň, ale rád jsem si přečetl o všech. U některých se autor pouští do snad až příliš velkých spekulací, protože např. spojovat bludičky s pohořím Tríbeč mně připadá už moc přitažené za vlasy. Ovšem ve skutečnosti kdo ví

05.03.2023 4 z 5


Kód smrti Kód smrti Lincoln Child

Od těchto dvou autorů už mám něco načteno, takže jsem zhruba věděl, do čeho jdu. A přesně to jsem i dostal: zajímavou zápletku i postavy a spoustu napínavé akce s velkým finále nakonec. Hlavní postava vypadá velice sympaticky a jsem zvědavý, jak s ní budou autoři pracovat dál.

26.02.2023 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Zajímavě poskládaný román vyprávěný z pohledu několika hlavních hrdinů. Díky tomu pohled každého z nich poodkrývá nové věci včetně detalů nám již známých událostí, čímž se stává celý příběh velice plastickým. Mnohé kroky jednotlivých postav, které zpočátku vypadají podivně, se postupně stávají srozumitelnými a zcela logickými. Zároveň tím, že se děj odehrává v opravdu těžkých časech, vyznívá celá kniha velice působivě.

20.02.2023 4 z 5