Největší záhady české historie

Největší záhady české historie https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418794/bmid_nejvetsi-zahady-ceske-historie-TMN-418794.jpg 4 47 14

Známý český publicista Jaroslav V. Mareš svým typickým reportážním způsobem odkrývá další záhady české historie. Té dávné – požár Národního divadla, vražda Jana Nepomuckého, i té nedávné – případ Jana Masaryka, UFO v Miličíně. Nechte se unést strhujícími případy, které autor obohatil o nově zjištěné skutečnosti.

Přidat komentář

jeany23
20.07.2023 5 z 5

Dobrá kniha. Osobně mně nejvíc zaujaly kapitoly o Miličíně, bludičkách a poltergeistech, i když mám pocit že tahle témata přijdou mnoha lidem neseriózní. I když jsem se obávala že ostatní kapitoly mně tolik nezaujmou, hladce jsem je přelouskala. Nevadí mi, že obsahově to je "každý pes jiná ves" a nebránila bych se další podobné knize.

coquus
05.03.2023 4 z 5

Zajímavá kniha shrnující nejrůznější záhady u nás. Některé mě zajímaly víc, některé míň, ale rád jsem si přečetl o všech. U některých se autor pouští do snad až příliš velkých spekulací, protože např. spojovat bludičky s pohořím Tríbeč mně připadá už moc přitažené za vlasy. Ovšem ve skutečnosti kdo ví


MaroCZ
30.10.2022 4 z 5

Velmi čtivě napsáno. Rovněž oceňuji, že autor se také pouští do velmi zajímavých případů, které jsou téměř neznámé, ačkoliv si zaslouží pozornost. Mám na mysli zejména dění v Miličíně (za mě nejděsivější kapitola) nebo případ "zlatého letounu" (tato kapitola mě nejvíce zaujala).

SirChico
25.06.2022 4 z 5

Jak tady tak koukám na hodnocení, tak vidím že největší výtky mají čtenáři k UFOlogickým kapitolám a duchařinám. Ale pro mě je tohle je zase skoro nejzajímavější část. Je pěkné se dočíst toho že i u nás máme podivná pozorování úkazů na obloze v druhé půlce dvacátého století, kdy probíhal boom v UFO pozorování v USA. Taky je k popukáním, jak se komunistický režim snažil bojovat s poltergeistem – “takhle strašit může leda tak v Americe, ne v socialistickém Československu”.

Takže za mě můžu jenom doporučit. Autor prozkoumal a okomentoval třináct různých záhad od požáru národního divadla až po agresivní bludičky z Křemelné. A každá jednotlivá záhada je zajímavá a některé si zaslouží další rozbor a četbu.

DYRKA98
27.01.2022 5 z 5

Opravdu zajímavá kniha, plná zajímavých informací. Velmi se mi líbila.

hu_87
18.09.2021 3 z 5

Některé kapitoly jsou zajímavější a některé zase méně. Rovněž je psaní místy čtivější a místy nudné. Oceňuji, že jsou zde mnohé přepisy, které třeba dělal s určitými svědky událostí, včetně fotografií (byť černobílých).

Syn_Jundrova
06.01.2021 3 z 5

Knížku mi přinesl Ježíšek a už s ohledem na její název jsem neměl vůbec žádná očekávání. Nakonec jsem byl tedy docela mile překvapen. Jistě, Největší záhady inklinují k bulvárnímu stylu psaní, kapitoly jsou nevyvážené a ze všeho hlavně čiší snaha šokovat. Na druhé straně autor předkládá původní bádání ať již v archivech, dobovém tisku nebo alespoň zpovídá pamětníky. Knížka je navíc celkem čtivá, takže jako jednohubku pro nenáročné čtení ji lze doporučit.

Prey
06.12.2020 2 z 5

Mareš určitě dělá i původní výzkum, ale výsledek působí jako recyklát všeho možného i nemožného. Hádám, že se to tak dobře prodává, ale raději bych méně témat a větší hloubku.

Rawen616
14.11.2020 3 z 5

Slabší než předchozí díl o záhadách kriminalistiky. Nejvíc knize neprospěla její nekonzistentnost a také to, že jednotlivé záhady mají zkrátka formu reportážních článků a nejdou moc do hloubky. Což vzhledem k povolání autora chápu. Ruší, že se skáče v tématech i dobách. Chvíli tu je něco ze středověku, chvíli něco ze současnosti. Bylo by daleko lepší kdyby pan Mareš, jehož práci mám jinak velmi rád, knihu spíše rozdělil na několik knih a jednotlivé záhady v nich rozebral daleko obšírněji a chronologicky. Seriozní práce dokumentující například fenomén UFO a podobných úkazů v ČR by byla myslím super a s chutí bych si ji i jako skeptik přečetl. Stejně tak kniha o zmizelých pokladech či špionážních aférách by také byla fajn. Bohužel v této knize, kde je UFO hned vedle Jana Nepomuckého a za ním Jan Masaryk následovaný duchy to vše působí hrozně roztříštěně. Přitom jednotlivé případy jsou dostatečně zajímavé, některé méně, ale o některých bych opravdu rád věděl něco více dopodrobna. Dávám tři hvězdy ze sympatie k autorovi a jeho práci.

konicekbily
30.08.2020 3 z 5

Největší záhady jsou mým velkým zklamáním. Kniha obsahuje převážně popis činnosti a kroků autora knihy a jím vybraných svědků či dobových dokumentů. A nemohu říci, že se mu podařilo záhadám přijít na kloub či navodit směr jejich objasnění. Jsem knihou neuspokojen.

BariEli
28.05.2020 4 z 5

Přiznávám, že jsem si ji půjčila jen a pouze kvůli Masarykovi. Jeho kapitola je v knize až úplně poslední. A tak jsem začala knihu číst od konce.
I ostatní záhady byly zajímavé. Uznávám, že ne TOLIK zajímavé. Ale nenudila jsem se.

kikies
08.05.2020 2 z 5

Moc mě to neoslovilo. Informace týkající se požáru Národního divadla nebo smrti Jana Masaryka snad ještě působily trochu lákavě a dýchalo z nich tajemno, ale záležitosti týkající se UFO a podobných záhad bych asi radši tolik nezmiňovala - přijde mi, že to knize ubralo na vážnosti....

dyger
07.01.2020 4 z 5

Knihu jsem během 2 dnů přečetla, ale i tak bych řekla, že Největší záhady kriminalisticky byly lepší

moničina
10.12.2019 2 z 5

Po výborných Největších záhadách kriminalistiky prišlo sklamanie. Väčšina tém ma vôbec nezaujala (výnimku tvorí J. Masaryk), vadí mi dosť ťažkopádny a trochu zmätočný štýl písania (odlišný od predošlej knihy). Celkovo, chýba tam tá predošlá ľahkosť.