Přemysl Rut životopis

česká, 1954

Životopis

Přemysl Rut (* 10. března 1954 v Kutné Hoře) je český klavírista, zpěvák, divadelní režisér, herec, spisovatel-esejista, básník, dramatik, redaktor-publicista a divadelní pedagog.

Behěm svých studii na pražské DAMU spolupracoval s Nedivadlem Ivana Vyskočila, kde působil nejprve jakožto zpěvák a klavírista, později i jako autor. Po studiích činoherní režie na pražské DAMU, kde absolvoval v roce 1979 působil během své vojenské služby v Uherském Hradišti ve Slováckém divadle jakožto režisér a umělecký vedoucí zdejší Malé scény. V letech od roku 1984 do roku 1990 učil na Pražské konzervatoři a současně vedl poloamatérský divadelní soubor Malé české divadlo, kde úváděl svá scénická čtení. Zároveň s tím také pomáhal vydávat samizdatový časopis O divadle.

Po Sametové revoluci krátce pracoval jako redaktor Literárních novin. Od roku 1993 působil jakožto umělec ve svobodném povolání. Od roku 1999 spolupracuje jako pedagog na pražské DAMU, od roku 2003 zde působí jako vedoucí Katedry autorské tvorby.

Velmi často spolupracuje zejména s Českým rozhlasem, vystupuje ale i v České televizi, působí i jakožto nakladatelský redaktor a editor. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění (1)

2007 - Cena Toma Stopparda (eseje) - kniha Pan Když a slečna Kdyby