Petr Pavel Kohout životopis

F. Paul Lecoq, Pierre Lasenic, Pierre de Lasenic · pseudonymy

česká, 1900 - 1944

Životopis

Pierre de Lasenic alias Petr z Lásenice, vlastním jménem Petr Kohout byl nejvýraznější, ale současně i nejzáhadnější postavou českého hermetismu v období mezi oběma světovými válkami.
Petr Kohout vystudoval obchodní akademii v Praze. Po maturitě narukoval k leteckému pluku do Kbel a dosáhl během své vojenské služby u letectva hodnosti četaře. V listopadu 1929 se přestěhoval k jistému Josefu Adamírovi do Prahy na Vinohradech, který stál u počátků českého hermetického hnutí na přelomu 19. a 20. století a udržoval úzké kontakty s pařížskými martinisty. Po pobytech ve Francii, Alžíru, Egyptě, Indii, na Madagaskaru a jinde se vrací 1937 do Prahy. Během svých zahraničních pobytů se Lasenic mimo jiné podílel na rekonstrukci chrámu Angkor Wat, v Paříži založil lóži Universalia.
Zdá se, že Lasenicův (Kohoutův) zájem o hermetismus vznikl velmi brzo. Již z roku 1926 je známa jeho přihláška do martinistické lóže Simeon v Praze (ze které ovšem téhož roku vystoupil). Poté se zabýval něčím, což by bylo možno nazvat experimentální magií, roku 1938 zakládá v Praze Horev-klub a martinistickou lóži Paragava. Lasenicův zájem se však vždy soustředil na mystiku starého Egypta. K této tematice vydal několik spisů, mimo jiné o egyptském bohu Hermu Trismegistovi (jehož tzv. Smaragdovou desku přeložil do češtiny). (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pierre_de_Lasenic)

Ocenění