Sexuální magie

Sexuální magie https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211366/mid_sexualni-magie-jPK-211366.jpg 4 7 2

Sexuální magie Pierra de Lasenic je dodnes aktuálním příspěvkem k metafyzice sexu. Systematicky probírá oblasti lidské sexuality od fyzické skutečnosti až po její odraz v mytologii světa a nevyhýbá se ani popisu jejích pokleslých forem. Poprvé tato Lasenicova kniha vyšla roku 1933, avšak celé vydání bylo zabaveno cenzurou a dlouho se považovalo za ztracené. Druhé a třetí vydání bylo cenzurou doslova vypleněno a v této podobě byla kniha znovu vydána roku 1992. Současné vydání, které připravil znalec Lasenicova díla Lukáš Loužecký, přináší úplné znění všech variant dochovaných textů knihy. Publikace je doplněna Loužeckého studií V říši dvou principů, mapující Lasenicovo zaujetí sexuální magií v kontextu zákonů hermetismu a evoluce člověka.... celý text

Přidat komentář

asakz
05.03.2023 5 z 5

Lasenic v této velmi útlé publikaci pojednává o mystériích lásky, mužské a ženské polarity, smrti a znovuzrození i temných stránek pohlavního pudu, vše v širokém kontextu, jako syntetické pojetí vycházející ze starých kultů, esoterních učení i náboženského symbolismu. Doplněné několika krátkými citacemi z děl převážně francouzské provenience, která nejspíš v českém překladu ani nebudou dostupná. Co se esoterní anatomie týče, poněkud mne překvapuje absence srdeční čakry, zvláště, když se autor později odvolává i na rosenkruciánské symboly.

Trochu škoda je, že se knížečka téměř vůbec nedotýká praktických aspektů umění (záměrně, neb autor praví: "Klíče k praktickému uvolnění těchto proudů nemůžeme pochopitelně podati v této veřejné publikaci, neboť tvoří druhý díl Vědy Lásky, který můžeme vložiti pouze do rukou těch, kteří jdou za věděním a povznešením Ducha a nesledují stezku hmotného zisku."). Otázkou pro mne zůstává, nakolik autor sám pokročil v praktickém Umění.

I přes tuto omezenou a čistě teoretickou náplň stojí kniha za přečtení - ostatně vzhledem ke svému vskutku miniaturnímu rozsahu vám to mnoho času nezabere.

monngoll
13.12.2021 5 z 5

"Zákon jenž otročí, neb osvobozuje,
Zákon hmoty, neb zákon ducha,
Žebřík vedoucí do hlubin, či k nebi,
Agonie vášní či Světlo vědení,
Ale vždy Cesta a Život
Toť zákon sexuality."


Štítky knihy

sex magie

Kniha Sexuální magie je v

Přečtených9x
Knihotéce12x
Chystám se číst6x
Chci si koupit14x