Michal Jareš životopis

česká, 1973

Životopis

Michal Jareš (* 19. listopadu 1973 v Liberci) je český básník, literární historik, kritik, publicista a editor.

Žije v Praze. Vyučil se mechanikem strojů a zařízení v podniku LIAZ v Jablonci nad Nisou, v tomtéž podniku v Liberci následně před vojnou dva měsíce pracoval jako dělník. V letech 1993–1998 vystudoval teorii a dějiny dramatických umění na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Od roku 1999 pracuje v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd České republiky – nejprve pracoval pro Oddělení 20. století, posléze v Oddělení pro výzkum literární kultury a v posledních letech v Oddělení literární lexikografie. Zabývá se českou a slovenskou literaturou 20. a 21. století, její prózou, poezií i populární literaturou, dějinami komiksu, dějinami nakladatelství a lexikografií. Je členem redakční rady časopisu Aluze a také Slovenská literatúra (dlouhodobě spolupracuje s Ústavom slovenskej literatúry SAV). Od roku 1999 spolupracuje s časopisem Tvar a od roku 2000 je součástí redakce Tvaru. Otiskuje zde odborné články a studie, podílí se na přípravách rozhovorů. Literární minulosti se věnoval v rubrikách Knihovraždy a Mladé cesty – ohlasy. V nepravidelné rubrice Jedním okem tam, druhým ven psal filmové recenze, v současnosti se věnuje pravidelnému recenzování poezie v rubrice Slova o poezii. Mezi výrazné profilační prvky Tvaru patří i Jarešův komiksový strip Zlá ovce. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Michal_Jare%C5%A1Žije v Praze.)

Ocenění (5)

2020 - Kniha roku - Čtení tě mění (Výjimečný nakladatelský počin) - kniha Čtyřlístek: První půlstoletí v Třeskoprskách
2018 - Výroční cena Nadace Český literární fond (3. místo) - kniha Začátek eposu
2016 - Cena Muriel (Přínos českému komiksu) - kniha V panelech a bublinách - Kapitoly z teorie komiksu
2015 - Cena Muriel (Přínos českému komiksu) - kniha Dějiny československého komiksu 20. století
2015 - Zlatá stuha (Literární část: Teorie a kritika literatury (umění) pro děti a mládež) - kniha Dějiny československého komiksu 20. století