Ladislav Štoll životopis

česká, 1902 - 1981

Životopis

Ladislav Štoll (26. června 1902 Jablonec nad Nisou – 6. ledna 1981 Praha) byl český marxistický literární kritik, představitel stalinistického (ždanovského) pojetí teorie umění, československý politik Komunistické strany Československa, poúnorový poslanec Národního shromáždění ČSR a ministr vlád Československa

Vystudoval reálku v Turnově, poté pracoval v Praze v Živnobance jako úředník, odkud byl propuštěn za článek o poměrech v této bance. Po svém propuštění se stal komunistickým novinářem a začal se věnovat literární kritice. I marxističtí literární kritici a komunisté jej však většinou považovali za málo schopného.

Roku 1926 vstoupil do KSČ, v roce 1929 se oženil. Byl předním členem Levé fronty. V meziválečném období se bez většího úspěchu pokoušel i o beletristickou tvorbu (Člověk v aeroplánu, Otrávený chléb). Roku 1934 byl stranou vyslán do Moskvy jako překladatel z němčiny. Štoll i s rodinou zůstal v Moskvě až do roku 1936. Během okupace Československa se stáhl do ústraní.

V roce 1947 se stal místopředsedou Kulturní jednoty, která sdružovala kulturní a uměleckou obec. V dubnu 1948 patřil k hlavním řečníkům na Sjezdu národní kultury.

Po roce 1948 vystřídal mnoho politických funkcí, ve kterých vždy obhajoval stalinistické pojetí literatury. Jeho kritika odsoudila mnoho významných literátů do pozice, kdy nemohli publikovat. Jeho kritiky a postoje vůči katolickému okruhu spisovatelů napomohly jejich věznění. Je jisté, že některé jeho kritiky byly psány na objednávku strany a že věděl, jaký budou mít důsledek na kritizovaného literáta. Příkladem je jeho kritika na adresu básníka Františka Halase, který byl profesně zlikvidován právě na základě odsuzujícího stanoviska Ladislava Štolla. V roce 1950 publikoval zásadní ideologické dílo Třicet let bojů za českou socialistickou poesii, které v následujících letech rozdělilo uměleckou obec na schvalované a potlačované tvůrce a směry. Od roku 1946 byl profesorem a později rektorem Vysoké školy sociální a politické, což je dodnes často zmiňováno jako světová rarita – Štoll byl totiž pouhým absolventem reálky a jednoročního kurzu na obchodní akademii, kvůli čemuž se mu občas přezdívalo „obchodní akademik“.

Od roku 1952 byl předsedou vládní komise pro budování ČSAV, pak náměstkem ministra školství a posléze se stal přímo členem vlády. V roce 1953 působil ve vládě Viliama Širokého jako ministr vysokých škol, v letech 1953–1954 v téže vládě jako ministr školství. V následující druhé vládě Viliama Širokého v letech 1954–1960 zastával post ministra kultury. V těchto funkcích se podílel na stagnaci české literatury a na zakázání všech jen trochu odlišných literárních projevů od stalinistické normy.

Zároveň byl dlouhodobě předním funkcionářem KSČ. VIII. sjezd KSČ ho zvolil za člena Ústředního výboru Komunistické strany Československa. IX. sjezd KSČ, X. sjezd KSČ, XI. sjezd KSČ, XII. sjezd KSČ, XIII. sjezd KSČ, XIV. sjezd KSČ a XV. sjezd KSČ ho ve funkci potvrdil. V roce 1955 a znovu roku 1962 mu byl udělen Řád republiky. Roku 1951 a 1972 se stal laureátem státní ceny a roku 1973 získal Řád Vítězného února.

Od roku 1956 měl post člena korespondenta ČSAV, od roku 1960 akademika. V letech 1949–1952 zastával funkci rektora Vysoké školy politických a hospodářských věd a v letech 1956–1961 působil coby rektor Institutu společenských věd při ÚV KSČ.

Po roce 1960 začala s uvolňováním literatury klesat i jeho moc, přesto se dokázal podílet na zákazu divadla Laterna magika a mnoha dalších zajímavých projektů, především na divadle. V letech 1962–1968 vedl Ústav pro českou a světovou literaturu ČSAV. V roce 1968 souhlasil se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do Československa a i jinak se podílel na „normalizaci“. Za tyto „zásluhy“ byl jmenován roku 1972 opětovně ředitelem Ústavu pro českou a světovou literaturu ČSAV, kterým byl až do své smrti. Po jeho smrti mu byl vystrojen státní pohřeb, jeho urna byla uložena v Žižkovském památníku.

Ocenění (2)

1972 - Státní cena za literaturu (oceněn v oboru věd) - kniha O tvar a strukturu v slovesném umění
1951 - Státní cena za literaturu (literární kritika a umělecká estetika) - kniha Třicet let bojů za českou socialistickou poesii