Ladislav Baletka životopis

česká, 1944 - 2011

Životopis

PhDr. Ladislav Baletka (* 12.4.1944 v Přerově, † 25.6.2011 ve Valašském Meziříčí), byl archivář a historik zaměřený na regionální dějiny Valašska, dějiny průmyslu, městskou a obecní heraldiku. Byl ředitelem Státního okresního archivu Vsetín. Zabýval se též dějinami vystěhovalectví do USA.
Jeho synem je historik Tomáš Baletka.

Historik a archivář Ladislav Baletka se narodil 12. dubna 1944 v Přerově, kde byla v té době totálně nasazena jeho maminka. Dětství prožil v Ratiboři v údolí Kobelné. Roku 1953 se rodina přestěhovala na Vsetín, kde dokončil základní školní docházku a roku 1961 maturoval na Jedenáctileté střední škole. Poté byl přijat na archivnictví a pomocné vědy historické na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, studium dokončil roku 1966. Lákavou nabídku zůstat v Praze odmítl a dva roky pracoval ve Státním okresním archivu ve Vsetíně, kde pomáhal již v době studií jako praktikant. Následně odešel za prací do Zemského archivu v Opavě. Po svatbě, kdy se mladá rodina usadila v Podlesí u Valašského Meziříčí, nastoupil roku 1970 do Vlastivědného ústavu Vsetín, pracoviště Valašské Meziříčí. Téměř celý jeho profesní život byl však spojen se vsetínským archivem, kde pracoval nejdříve jako odborný archivář a od roku 1974, kdy se do archivu opět vrátil, zde působil jako ředitel. Tuto pozici zastával až do roku 2008, kdy odešel do důchodu.

Pan Baletka se mimo jiné angažoval i ve veřejném životě, od roku 1998 působil jako zastupitel a následně i jako radní města Valašské Meziříčí a byl také předsedou komise pro městskou památkovou zónu. Ladislav Baletka byl rovněž dlouholetým aktivním členem České archivní společnosti. Roku 2009 mu byla ministrem vnitra udělena medaile Za zásluhy o české archivnictví. Za významný přínos v popularizaci města byl roku 2010 nominován na Cenu města Valašské Meziříčí, kterou však z osobních důvodů odmítl převzít.

S manželkou Milenou měli dvě děti, syna Tomáše a dceru Markétu. Jeho syn Tomáš Baletka je v současnosti rovněž ředitelem Státního okresního archivu Vsetín. Ladislav Baletka zemřel 25. června 2011 ve Valašském Meziříčí.

Ladislav Baletka za svůj život zpracoval velké množství archivů měst, obcí, škol, spolků a rovněž osobních fondů. Svými díly o řadě valašských obcí (např. Huslenky, Horní Bečva, Janová, Karolinka, Kateřinice, Liptál, Oznice, Zubří) se podstatně zasloužil o zpřístupnění regionální historie, která ho po celý život hluboce zajímala. Historii kraje zpřístupňoval i vydáváním řady popularizačních článků, které uveřejňoval v regionálních periodicích; ve Zpravodaji města Vsetína mu od r. 1997 pravidelně vycházel cyklus článků Významné osobnosti našeho města, v rozsáhlém cyklu Kolem nás šla historie se věnoval řadě známých a významných budov a míst ve Vsetíně a jeho okolí. Velkým přínosem byly rovněž jeho rozsáhlejší práce o Vsetíně a Valašském Meziříčí. Velkému množství obcí Vsetínského okresu zpracoval obecní symboliku.

Dalším z témat, kterými se hlouběji zabýval, byla i historie židovství na Valašsku, jeho zájem vykrystalizoval publikací Židé v dějinách Valašského Meziříčí (2004).

Vedle zájmu o regionální historii napsal i řadu odborných článků z oblasti pomocných věd historický, kde se soustředil především na diplomatiku, heraldiku a sfragistiku a je autorem publikace Znaky měst Severomoravského kraje (1980). (zdroj životopisu: www.mvk.cz; https://biblio.hiu.cas.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.