Karl-Josef Kuschel životopis

německá, 1948

Životopis

Karl-Josef Kuschel (nar. 6 března 1948 v Oberhausenu) je akademický ředitel teologie kultury a mezináboženského dialogu na Katolické teologické fakultě a zástupce ředitele Institutu pro ekumenický a mezináboženský výzkum univerzity v Tübingen.
1967-1972 studium literatury a katolické teologie na univerzitě v Bochumi a Tübingen. 1977 doktorát z teologie v Tübingen s disertační prací na téma "Ježíš v současné německé literatuře", pod vedením Hanse Künga a Waltera Jense. 1989 Habilitace pro "ekumenickou teologii", na Eberhard Karls Universitě v Tübingenu s disertační prací na téma "Narozen přede všemi věky? Spor o původ Krista". Od roku 1995 je profesorem teologie kultury a mezináboženského dialogu na Katolické teologické fakultě na univerzitě v Tübingen a zástupce ředitele Institutu pro ekumenický a mezináboženský výzkum. V letech 1996 až 2005 člen řídícího výboru mezinárodního teologického časopisu "Concilium". Od roku 1990 členem poradního výboru na teologii a literaturu (Londýn) a "Faith meets Faith Series" (New York) a člen poroty pro literární cenu Elizabeth Langgasser. Od 1995 do 2009 vicepresident nadace Světový étos (Tübingen), od té doby je členem vědeckého poradního výboru nadace. 2002-2008 spoluzakladatel a člen Fakulty pro postgraduální studium "Globální výzvy - mezinárodní a mezikulturní cesty řešení" na univerzitě v Tübingen. Od roku 2003 člen představenstva německo-východoasijského fóra vědy (DOAW) na univerzitě v Tübingen.
Jeho zájmy výzkumu jsou zejména mezináboženský dialog nebo spíše trialog a stopy náboženství v literatuře. (zdroj životopisu: en.wikipedia.org)

Ocenění