Johannes Kepler životopis

německá, 1571 - 1630

Životopis

Johannes Kepler byl slavný astronom, významný astrolog a matematik, který zasáhl i do vývoje jiných věd, jakými jsou optika či krystalografie. Narodil se 27. prosince 1571 v městečku Weil der Stadt na okraji Schwarzwaldu nedaleko Stuttgartu. Johannes studoval univerzitu v Tübingenu a jeho učitelem astronomie byl Michael Mästlin, který byl zastáncem Koperníkových heliocentrických představ a s těmito představami seznámil i Keplera.
Kepler pocházel ze zchudlé německé šlechtické rodiny. Jeho otec byl žoldnéř a matka dcera hostinského. Studium v Tübingenu Kepler ukončit v roce 1593. Mezi lety 1594 a 1600 vyučoval na evangelickém lyceu ve Štýrském Hradci a stal se zde i zemským matematikem. Po potlačení evangelicismu ve Štýrsku byl Kepler vypovězen ze země a odešel do Prahy, kde byl zprvu spolupracovníkem Tychona Brahe a po jeho smrti císařským matematikem a astrologem na dvoře Rudolfa II. V Praze strávil Kepler celkem 12 let.
Kepler určil na základě dat získaných Brahem elipsovitou trajektorii planety Mars. V roce 1609 ve spisu Astronomia Nova formuloval Kepler své první dva zákony, kterými se řídí pohyb planet, a vytvořil tak základ pro vznik nebeské mechaniky (zakladatelem nebeské mechaniky se následně stal Isaac Newton). Jeho teorie dalekohledu, objev úplného odrazu světla, výklad lomu světla hranolem a vysvětlení dvojité duhy, výklad funkce oka a použití dírkové komory k pozorování zahájily novou éru v historii optiky.
Roku 1612 Johannes Kepler opustil Prahu a přestěhoval se do Lince. V roce 1619 ve spisu Harmonices Mundi publikoval Johannes Kepler svůj třetí zákon. Jako astrolog za svůj život prý sestavil přes 800 horoskopů. V roce 1626 se přestěhoval do Ulmu. Na sklonku svého života se už podle některých životopisců nemohl věnovat pozorování, trpěl prý krátkozrakostí a hvězdy už tak patrně vůbec neviděl.
Johannes Kepler zemřel 15. listopadu 1630 v Řezně. (zdroj životopisu: http://astronomia.zcu.cz/astronomove/kepler/2392-johannes-ke)

Ocenění (1)

2004 - Nejkrásnější české knihy roku (Vědecká a odborná literatura – 3. místo) - kniha Sen neboli měsíční astronomie