Jiřina Langhammerová životopis

česká, 1939

Životopis

PhDr. Jiřina Langhammerová (* 25.5.1939) je česká etnografka, dlouholetá vedoucí národopisného oddělení Národního muzea.
V mládí se věnovala folklorní činnosti jako zpěvačka a tanečnice. Vystudovala na Karlově univerzitě obor etnografie, folkloristika a české dějiny. Již v průběhu studia pracovala jako výtvarnice v Ústředí lidové umělecké výroby v oboru krojových rekonstrukcí a návrhů z oblasti bydlení, odívání a zvykosloví.

V roce 1968 odchází do Národního muzea jako kurátorka textilních fondů a od roku 1993 byla vedoucí národopisného oddělení Národního muzea. V průběhu muzejní praxe byla PhDr. Jiřina Langhammerová autorkou řady velkých výstav doma i v zahraničí. Mezi největší patří Národopisná výstava v roce 1995 uspořádaná v rámci jubilea Národopisné výstavy českoslovanské v Praze z r. 1895.

V dalších letech se plně věnovala obnově vlastní expozice Národopisného muzea, které bylo jako nově pojatý, živý celek - Musaion - slavnostně otevřeno 29. září 2005. PhDr. Jiřina Langhammerová publikovala řadu odborných prací, z nichž z poslední doby připomínáme významné knižní publikace - Lidové kroje z České republiky a Lidové zvyky. (zdroj životopisu: rozhlas.cz/leonardo)

Ocenění