Lidové zvyky

Lidové zvyky https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93673/lidove-zvyky-93673.jpg 4 9 2

Publikace Jiřiny Langhammerové, vynikající znalkyně českého folklóru a zvykosloví, shrnuje základní poznatky o lidových zvycích na území České republiky, vázané na průběh jednoho roku. Živým a nanejvýš znalým způsobem, prostoupeným láskou k dané věci i smyslem pro nevšední detail, jsou v knize popsány hlavní okruhy výročního zvykosloví a doprovází ji bohatá obrazová dokumentace, archivní fotografie a především velký soubor barevných fotografií, přibližující současné tradice z různých regionů a časových etap roku.... celý text

Přidat komentář

witiko
15.04.2017 5 z 5

Tři podobně zaměřené knihy – "Lidové zvyky" od Jiřiny Langhammerové, "Obyčeje a slavnosti v české lidové kultuře" od Evy Večerkové a "Český lidový a církevní rok" od Aleny Vondruškové. Těžko mezi nimi volit, všechny tři jsou v něčem lepší než ostatní a vzájemně se doplňují, takže se vyplatí mít je všechny tři. Langhammerová má schopnost velice výstižně, až básnicky, evokovat smysl svátků a soustředit se na to podstatné, Večerková je zase nepřekonatelná v detailní popisnosti a širokém regionálním a historickém záběru, Vondrušková je zase ze všech tří nejvíce přehledná a systematická.

bookworm
08.01.2012 5 z 5

Táto kniha je absolúty "must have" pre všetkých, koho zaujímajú ľudové zvyky v Čechách a na Morave a ich starodávny pôvod. Kniha je usporiadaná podľa moderného kalendárneho roka, čiže začína fašiangami (masopustem) a končí vianočnými a novoročnými sviatkami. Všetky kapitoly dopĺňajú pekné farebné fotografie z ľudových slávností a autorka o nich uvádza mnoho historických zaujímavostí a súvislostí, ako ich ľudia kedysi oslavovali. Aj keď je text občas dosť kostrbatý a mám dojem, že je to kompilát z autorkiných predchádzajúcich publikácií, pre mňa osobne mal vysokú pridanú hodnotu.