Jaroslav Panáček životopis

česká, 1948

Životopis

Ing. Jaroslav Panáček (* 28. června 1948 v České Lípě), technik strojař, českolipský historik jako jeho otec Jaroslav Panáček, je předseda Vlastivědného spolku Českolipska, vedoucí redakční rady sborníku Bezděz, autor mnoha odborných prací. Jeho otcem byl Jaroslav Panáček, sportovní funkcionář, učitel, historik, autor několika publikací.
Absolvoval ve svém rodném městě Střední průmyslovou školu strojní a v Liberci Vysokou školu strojní a textilní. S titulem inženýra nastoupil v roce 1972 do továrny na výrobu elektrického nářadí Narex Česká Lípa (později Protool) a zůstal zde pracovat jako vývojový pracovník až do důchodu. Od té doby je zamšstnán v českolipském Vlastivědném muzeu a galérii. Oženil se a má dvě děti. Syn Michal je památkářem.
Pod nepřímým vlivem otce se brzy začal zajímat o historii Českolipska. Spolupracoval zejména se svým přítelem Mgr. Miloslavem Sovadinou z okresního archivu a českolipským archeologem PhDr. Františkem Gabrielem.
V roce 1991 byl spoluzakladatelem Vlastivědného spolku Českolipska, jehož se stal předsedou a zůstal jím i po spojení s Klubem přátel muzea v roce 1997. Předsedou společenské organizace Vlastivědný spolek Českolipska - Klub přátel muzea je dodnes.
Na konci roku 2007 navíc převzal funkci předsedy redakční rady sborníku Bezděz, do kterého již řadu let předtím přispíval. V redakční radě působil od roku 1994. (zdroj životopisu: http://abart-full.artarchiv.cz/osoby.php?IDosoby=111289)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.