Jaroslav Krejčí životopis

česká, 1932 - 2006

Životopis

Narodil se 24. 5. 1932 v Žerotíně. Na filosofické fakultě Palackého university v Olomouci vystudoval dějepis a češtinu a stal se učitelem na průmyslové škole v Kopřivnici. Později byl vedoucím kabinetu na Ústavu pro vzdělávání učitelů, odborným asistentem a vedoucím katedry filosofických věd na Pedagogické fakultě v Ostravě.
Po srpnu 1968, v období normalizace, byl z vysoké školy vyhozen a pracoval postupně jako topič, závozník, řidič, jeřábník apod.
V listopadu 1973 byl zatčen, podle paragrafu 98/1 (podvracení republiky) odsouzen a vězněn do května 1976 v Ostravě, na Pankráci a na Borech.
O rok později byl zbaven čs. občanství a mohl emigrovat jako několik dalších signatářů Charty 77 do Rakouska.
Vedl seminář o Komenském na vídeňské universitě a pracoval na Komenologickém výzkumném pracovišti v západním Německu. Později se stal hostujícím profesorem a od roku 1984 vědeckým pracovníkem university v Osnabrücku.
V Československu publikoval dříve ve Filosofickém a Sociologickém časopise a napsal práci o kosmologické, etickém, ontologickém a teleologickém důkazu existence boha v neotomistické filosofii.
V exilu publikuje statě o Sokratově strategii lidskosti, o dialogu, a vyšly mu práce o pojetí míru u J. A. Komenského či o výchově k lidskosti a o národním obrození Čechů a Slováků a německé filosofii.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.