Jaroslav Hrbek životopis

česká, 1951 - 2009

Životopis

V noci ze 16. na 17. dubna 2009 se v Praze náhle a zcela nečekaně uzavřel plodný život předního českého historika soudobých dějin, autora čtrnácti knih a bezpočtu dalších odborných textů. Stalo se tak symbolicky při smutném 40. výročí Husákova nástupu k moci, přičemž osudy Jaroslava Hrbka jako by odrážely normalizační glajchšaltování lidských osudů i schopnost jednotlivce překonat nepřízeň doby.

Narodil se 26. října 1951 v rodině s tradicí odporu proti nesvobodě: dědeček Jaroslav Hrbek byl legionářem v Rusku, za 2. světové války coby odbojář (člen Obrany národa) vězněný nacisty, za komunistů pak coby československý generál penzionovaný a vykázaný z Prahy. On i otec Ivan, světově proslulý orientalista a překladatel arabské literatury včetně Koránu, utvářeli Jaroslavův zájem o moderní dějiny vojenství. V roce 1976 však Státní bezpečnost iniciativně "odhalila" protistátní spiknutí studentů Filozofické fakulty UK a do jeho čela postavila Jaroslava Hrbka. Po vyšetřovací vazbě v Ruzyni následovalo vyloučení ze studia a práce v dělnických profesích. Historii později dostudoval dálkově, ale mohl se jí věnovat jen jako koníčku. Odborné uplatnění nalezl až po roce 1989 – v prvních letech v Historickém ústavu Československé armády (pozdějším Historickém ústavu Armády ČR). Byl přitom právem hrdý na to, že na rozdíl od jiných nemusel náhle své nevydané texty přepisovat – monografie Arnhem 1944 vyšla roku 1992 v podobě, v níž ji v 80. letech napsal "do šuplíku". Následovala pětisvazková syntéza dějin 2. světové války na moři (1993-1999), na níž po léta pracoval s otcem, a monografie Monte Cassino (1995), Tobrúk (1997), Válka o Falklandy 1982 (1999) a pětidílná Velká válka na moři 1914–1918 (2001–2002). Svým podílem významně přispěl k úspěchu Dějin zemí Koruny české (1992) a Encyklopedie moderní historie (1995). Publikoval v Historii a vojenství a stal se jedním z kmenových autorů Dějin a současnosti. Až do samého závěru dovedl práce na Draze zaplacené svobodě – dvoudílné monografii o osvobození Československa v letech 1944-1945, jež vyjde v nakladatelství Paseka. Jako další mělo přijít na řadu dosud největší dílo – pětisvazkové velké dějiny 2. světové války, jež chtěl pojmout ze středoevropské perspektivy. Sotva má česká historiografie jiného odborníka, který by se do podobného projektu mohl pustit.

Jaroslav Hrbek však zdaleka nebyl jen pilný autor. Zůstala za ním dlouhá řada odborně spolehlivých překladů, přičemž i zde mohl těžit nejen ze své erudice a jazykových znalostí, ale rovněž z vytříbeného stylu. Zůstalo též Oddělení pro dějiny 2. světové války, okupace a odboje, jež na sklonku 90. let zakládal v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a které se stalo jeho působištěm v posledních jedenácti letech. Velké štěstí měli ti z nás, kteří v 90. letech zažili J. Hrbka přednášejícího na Fakultě sociálních věd UK – znalého, vtipného, navíc vždy spatra hovořícího. Široký tematický záběr na nejvyšší odborné úrovni spolu s jedinečnými verbálními schopnostmi a myšlenkovým "tahem na branku" se zasloužily rovněž o to, že se v posledních dvou desetiletích stal také vyhledávaným televizním komentátorem pestrého spektra témat a problémů – od osudů vojevůdců minulých věků až po válku v Iráku. Asi až s odstupem času si plně uvědomíme, koho česká historická obec i odborná veřejnost tak předčasně ztratily.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.