Jan Kořenský životopis

česká, 1937 - 2022

Životopis

PhDr. Jan Kořenský, DrSc. (24. května 1937, Hradec Králové –16. dubna 2022) byl český jazykovědec, zabývající se gramatikou češtiny, obecnou lingvistikou, metodologií lingvistiky, teorií znaku, teorií textu a procesuální gramatikou.

Nejvýraznější současný představitel české metodologické reflexe lingvistického výzkumu, zasahující do diskuzí o gramatikách a gramatice češtiny, rozsahu a obsahu pojmu gramatika přirozeného jazyka.
V letech 1955–1960 vystudoval ruštinu a češtinu na filozofické fakultě UP v Olomouci. Po absolutoriu fakulty učitelské působení na středních školách. Od r. 1963 v akademickém Ústavu pro jazyk český v Praze. 1965 CSc. V něm od r. 1977 vedoucí oddělení současného českého jazyka. Paralelně působil jako profesor na filozofické fakultě UP v Olomouci. Vyvíjel rozsáhlou činnost vědecky organizační; člen redakcí několika odborných periodik. Jazykovědnou bohemistiku pěstoval v širokém záběru od morfologie a syntaxe k lingvistice textové a k analýze mluvené komunikace. Uplatňoval své vzdělání v logice a filozofii vůbec v pracích zaměřených k obecné jazykovědné teorii a metodologii. Autor rozsáhlého a obsáhlého vědeckého díla. Patří k čelným českým lingvistům na přelomu 20. a 21. století. (zdroj životopisu: https://www.phil.muni.cz/li...)

Ocenění