Ivan Alexandrovič Iljin životopis

ruská, 1883 - 1954

Životopis

Ivan Alexandrovič Iljin, rusky: Иван Александрович Ильин (9.4.1883 Moskva — 21.12.1954 Zollikon, Švýcarsko) byl ruský filozof, spisovatel a publicista, přívrženec Bílého hnutí a následný kritik moci v Rusku, ideolog Ruského Русского všeobecného armádního svatzu (РОВС), přesvědčený zastánce zásady neústupnosti v boji proti komunismu.
Pocházel ze šlechtické rodiny Iljinů. Jeho otec byl kmotřenec císaře Alexandra II., tajemník gubernie, advokát. Matka byla ruská Němka, luteránka, která konvertovala k pravoslaví. Jeho děd Ivan Ivanovič Iljin (1799—1865) byl plukovník, stavební inženýr, účastnil se stavby Velkého Kremelského paláce a pak byl jeho správcem.
Po gymnázium nastoupil na právnickou fakultu a již během studií jej zaujala filosofie, nejvíc se zajímal o německou filosifii, četl Kanta aj. Během první ruské revoluce měl velmi radikální názory, ale pak se přiklonil k vědě a nakonec se dal k pravému křídl kadetské strany. Dokončil práva, pobyl na stáži na německé univerzitě, vyučoval na Moskveské univerzitě a škoách pro ženy. Byl členem Moskveské psychologické společnosti, jejíž se v roce 1921 stal předsedou.
V roce 1922 na Leninův příkaz odjel z Ruska tzv. „parníkem filozofů“ - dojel do německého Štětína (dnes Polsko). Pracoval jako vědec v Berlíně, vystupoval proti Hitlerovi a po nástupu fašistů k moci byl pronásledován gestapem. Roku 1938 Německo opustil a usadil se ve Švýcarsku, zejména díky finanční pomoci Sergeje Rachmaninova. Tam pokračoval ve své vědecké práci až do své smrti. (zdroj životopisu: https://bit.ly/3cU816w)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.