Antonín Dostál životopis

česká, 1906 - 1997

Životopis

PhDr. Antonín Dostál, DrSc. (24.5.1906 v Řimicích u Litovle – 29.3.1997 v USA), byzantolog a filolog, profesor ruského a staroslovanského jazyka, od roku 1968 žijící v USA.

Vystudoval na filozofické fakultě UK v Praze francouzštinu a češtinu, tu vlivem M. Weingarta v širokém slavistickém zarámování. Po absolutoriu pracoval jako učitel na středních školách. V roce 1930 získal titul PhDr. Od vzniku akademické Kanceláře Slovníku jazyka staroslověnského r. 1946 byl jeden z jejích prvních interních pracovníků. Roku 1948 habilitoval na pražské filozofické fakultě. Přednášel na filozofických fakultách v Praze a v Olomouci paleoslovenistiku a polonistiku. Po zřízení Vysoké školy ruského jazyka v Praze (1953) se stal jejím prorektorem a vedoucím katedry bohemistiky a slavistiky. Roku tam byl 1954 jmenován profesorem. V roce 1960 přešel v Praze na filozofickou fakultu UK.
V roce 1968 emigroval do USA a působil tam jako profesor slavistiky na Brown University. Vědecky byl orientován k paleoslovenistice na úseku gramatické stavby i slovní zásoby; osvědčil se jako editor starých památek. Pracovně mířil do tematické oblasti slovanskobyzantské. Vedle paleoslovenistiky bádal též v oboru bohemistiky a polonistiky. Vyvíjel i intenzívní činnost vědecky organizační a redakční. (zdroj životopisu: https://www.phil.muni.cz/linguistica/art/vecerka/vec-medailonky2.pdf)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.