Walden čili život v lesích zajímavosti

Walden čili život v lesích https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79625/walden-cili-zivot-v-lesich-79625.jpg 4 354 90

Soubor originálních přírodních esejů amerického literáta a filozofa. Ve své nejznámější knize líčí svůj dvouletý pobyt ve vlastnoručně postavené chatě na břehu jezera Walden, kde žil odloučeně od společnosti v nejužším kontaktu s okolní přírodou. Ze zkušeností vznikla sugestivní kontemplace nad vztahem člověka a přírody, nad smyslem lidského života a existence. ... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Jan Laichter
Originální název:

Walden; or, Life in the Woods , 1854


více info...

Zajímavosti

Zatím zde není žádná zajímavost, ale níže najdete ocenění a související novinky.


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (4)

Moje zkušenost mě přinejmenším naučila, že jestliže někdo postupuje s důvěrou směrem, který mu ukazují jeho sny, a snaží se žít životem, jak on si jej představuje, dojde k výsledku, který by běžně nečekal. Leckteré věci si dál nevšímá, překročí neviditelnou hranici, kolem něho a v něm začnou vznikat nové, obecné a méně svazující zákony, anebo se původní zákony rozšíří a budou se vykládat k jeho prospěchu ve svobodějším pojetí a on bude žít volně jako bytost vyššího řádu. V tom poměru, v jakém zjednoduší svůj život, ukáží se zákony vesmíru méně složité. Samota nebude samotou, ani chudoba chudobou, ani slabost slabostí.


Mnozí se tuze starají o pomníky Východu i Západu a chtějí vědět, kdo je vystavěl. Já zase bych raději věděl, kdo je tenkrát nestavěl, kdo byl nad takové hříčky povznesen.


Štěstí je jako motýl. Čím víc ho pronásledujete, tím víc vám uniká. Pokud ale obrátíte pozornost k jiným věcem, přiletí a zlehka se vám usadí na rameni.


Více citátů z knihy najdete u autora.