Vtáky v tŕní zajímavosti

Vtáky v tŕní https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73717/bmid_vtaky-v-trni-zkA-73717.jpg 5 1091 206

Austrálska prozaička Colleen McCulloughová čerpá vo svojom diele z bohatých životných skúseností, ktoré získala v rozličných povolaniach — ako novinárka, knihovníčka, učiteľka a neurofyziologička. Okrem románu Tim napísala širokouhlú rodinnú ságu Vtáky v tŕní, preslávenú najmä v podobe televízneho seriálu, ktorý obehol celý svet. Stredobodom tohto realisticky stvárneného príbehu, ktorý sa odohráva na Novom Zélande a v Austrálii, je život na veľkofarme v priebehu päťdesiatych rokov a nepretržitý zápas ťažko pracujúceho človeka s prírodou a živelnými katastrofami. Román má viacero dejových línií, v ktorých autorka priebežne sleduje osudy jednotlivých členov rodiny Clearyovcov, pričom ju zaujíma najmä ľudské vnútro, pohnútky a motívy určujúce ich konanie. Ústredný konflikt tvorí romantický ľúbostný vzťah farmárskej dcéry Meggie a katolíckeho kňaza Ralpha de Bricassart, ktorý po celý čas bojuje medzi vlastnou ctižiadosťou a túžbou po láske nezlučiteľnej s postavením cirkevného hodnostára. Medzi najsilnejšie a pre nášho čitateľa najpríťažlivejšie stránky knihy patria kritickorealistické pasáže sledujúce rast a historický vývoj jednej rodiny na vzdialenom kontinente s malebnou, fascinujúcou prírodou.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Thorn Birds , 1977


více info...

Zajímavosti (5)

Seriál Ptáci v trní byl v roce 1983 zařazen mezi deset historicky nejúspěšnějších televizních seriálů. Po takřka třinácti letech dočkal pokračování /1996/. (ddkk)


Jiný odkaz na název knihy (thornbirds) se má údajně týkat středověké legendy, podle kterých stehlíci vytrhávali trny z hlavy Kristovy, nesoucího svůj kříž na Golgotu a červeň peříček kolem jejích zobáčků bývala pak ztotožňována s krví Kristovou, kterou se přitom potřísnili. (ddkk)


Titul knihy nepřímo odkazuje na údajnou legendu o ptácích, kteří od narození vyhledávají trnité stromy, aby se sami z vlastní vůle napíchli na největší nalezený trn a před smrtí zazpívali svou nejkrásnější píseň. Nikdy nebyly nalezeny žádné zdroje tohoto údajného mýtu, avšak po vydání knihy začala být citována jako údajná "stará keltská legenda". (ddkk)


Román se stal nejprodávanější australskou knihou v historii, dodnes nebyl její prodej v počtu kolem 33 milionů výtisků po celém světě překonán. (ddkk)


Podle knihy byla v roce 1983 natočena minisérie se stejnojmenným názvem. V roli Ralpha deBricassarta se objevil Richard Chamberlein a Meggie ztvárnila herečka Rachel Ward. (Jaymay)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.