Caesar: leťte kostky!

Caesar: leťte kostky! https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17348/masters-of-rome-caes.jpg 5 64 7

Římská sága série

< 5. díl >

5. část sedmidílného cyklu z doby antického Říma. V rozsáhlé románové fresce z římských dějin je Caesar na vrcholu své vojenské kariéry. Slavný dobyvatel Gálie má ambice stát se nejmocnějším mužem Říma. Když zjistí, že ho Cato a senát podvedli, překračuje řeku Rubikon a směřuje s vojskem k hlavnímu městu...

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR) , Knižní klub
Originální název:

Caesar , 1997


více info...

Přidat komentář

Lolila
16.06.2020 5 z 5

V tejto časti Caesar predvádza v Gálii svoje vojenské umenie, dobýva postupne jednotlivé územia. Stáva sa mocnejším, obľúbenejším medzi vojakmi a obyčajnými ľuďmi. V Ríme sa jeho nepriatelia snažia o zničenie jeho osoby, jeho dignitas. Spoja sa s Pompeiusom, ktorý vedie vojsko proti Caesarovi ..... začína občianska vojna.
Opäť skvele spracovaná história, veľa detailov, veľa postáv (známych aj menej známych).... jednoducho výborný román. Určite odporúčam.

kyssling
17.04.2020 5 z 5

Dosud nejlepší kniha série, plná napětí, intrik a ohromující spousty informací. Nechápu jak někdo dokáže tak skvěle pojmout tak objemnou sérii, nevykrádat se a pořád čtenáře napínat až přepínat :-) BRAVO !


Parolet
18.08.2018

Celá série je úžasně zpracované dílo, které čtenáři umožní poznat starověký Řím, viděný očima jeho největšího představitele Julia Caesara.

kasparos
17.02.2017 4 z 5

Muž nemyslí jako žena. V jinak celkem dobré knize jsem se s tímto vícekrát setkal. Jako příklad-
těžko si výše postavení Římani představovali, že můrám trhají nožičky. 70%

martin č.
07.07.2016 5 z 5

Krom absence „kvalitní krásné literatury“ která by mě posadila na zadek (psal už jsem o tom u předešlých dílů) mi trochu vadí ještě jedna věc. Postavy (a zejména Caesar) tu často jednají, jako by vždy přesně věděly, co bude následovat. I Pompeius na konci ví, že prohraje, že je odepsaný chlap atd. Přitom sama autorka v doslovu předchozího dílu (zkopíroval jsem to do citátů) píše pěkně o tom, jak všichni víme jen to, co bylo, a to co přijde jen nejistě předvídáme. A autorčiny postavy (Caesar především) zde prostě vědí.

Ale dost kritiky. 6 let – od Británie 54př.n.l. do smrti Pompeia 48 př.n.l.

Čím dál víc si uvědomuji, že i přes uvedené výhrady je to nejúplnější, nejpodrobnější a především nejpřesnější sága posledního století římské republiky, co na poli beletrie kdy vznikla. Opět tedy hluboce smekám až 5ti hvězdám.

Až mě to vede k myšlence brát do ruky antické autory z překladů antické knihovny (což i činím), anglickou wikipedii a začít na tu českou wikipedii obohacovat o hesla jednotlivých postav republikánské politiky. Jen najít čas. Rutilius Rufus, Livius Drusus, Servilius Caepio, Saturninus, Carbo, Sertorius, Publius Clodius, Quintus Cicero, Ahenobarbus, všichni konzulové a mnoho dalších, které česká wiki nezná, nebo jen pár větami. Až k takovým obrozeneckým myšlenkám (rozšířit české vědění o SPQR) mě paní C. McCulloughová vede. Kdyby se do toho chtěl někdo systematicky pustit, budu rád, když se mi ozve.

„Říjnového koně“ mám na stole, jen chci před ním ještě přečíst Ciceronovy Listy přátelům.

achilles
06.06.2016 5 z 5

Nejlepší díl, zatím. Vzestup Caesara jako vojevůdce, ale zároveň i jako skrytého politika, který jde za svým cílem. Na druhou stranu pád Pompeia jako vojevůdce i jako politika.
Dílo je vyšperkované událostmi, o kterých jsem nevěděl. Popis dalších osob, známých i neznámých, je vynikající.
Pokud chce někdo poznat historii tohoto impéria, ideální čtení.
Doporučuji!!

Richie1
16.10.2014 5 z 5

Pátý díl románového cyklu z historie sklonku římské republiky.
Gaius Julius Caesar po ukončení konsulátu získává jako prokonsul Přední a Zadní Galii. Začíná období jeho úžasných vojevůdcovských činů, při kterých dobývá pro římskou republiku jeden kus obrovské Galie za druhým. Jeho nesmírný mocenský vzestup však vzbuzuje v Římě obavy - nestane se dalším neomezeným diktátorem jako byl Sulla? Jediným, kdo se mu může postavit, je starý úspěšný vojevůdce Gnaeus Pompeius Magnus. Caesar stojí před Rubikonem ...
Opět skvěle zpracovaný román o možná nejznámějším období republikánského Říma. Sledovat Caesarovy osudy v podání autorky McCulloughové je opravdu lahůdka.

Štítky knihy

starověký Řím Galie Gaius Julius Caesar

Autorovy další knížky

Colleen McCullough
australská, 1937 - 2015
2004  90%Ptáci v trní
1994  94%První muž Říma
1995  96%Koruna z trávy
2005  96%Říjnový kůň
1999  95%Caesar: leťte kostky!

Kniha Caesar: leťte kostky! je v

Právě čtených1x
Přečtených94x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených13x
Knihotéce101x
Chystám se číst39x
Chci si koupit29x
dalších seznamech2x