Ptáci v trní
kniha od: Colleen McCullough
KoupitKoupit eknihu
Australská prozaička Colleen McCullough, volně inspirovaná osudy vlastní rodiny, v něm líčí více než půl století v životě farmářského rodu Clearyů, jehož členové přicházejí počátkem dvacátých let devatenáctého století z chudých poměrů na Novém Zélandu na bohatou usedlost v australském vnitrozemí, aby v nadcházejících letech vedli nepřetržitý zápas s drsnou přírodou i následky dramatických zvratů ve vlastním životě. Ze širokého okruhu hrdinů a dějových linií, které zavádějí čtenáře do australské buše, na bojiště druhé světové války i do vatikánských církevních kruhů, vystupují do popředí především nezapomenutelné postavy farmářské dcery Meggie a mladého kněze Ralpha de Bricassarta. ...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30540/ptaci-v-trni-30540.jpg 4.51017Literatura světová, Romány, Pro ženy
Vydáno: 2004, Knižní klub
The Thorn Birds, 1977
Komentáře (191)
Kniha Ptáci v trní

(+ SPOILER) Po dlouhé době jsem se pustila do románu a byla to krása. Miluji propracované osobnosti, cítím z nich skutečné lidi. Prostředí je také moc zajímavé, prašná Austrálie, střídání sucha a dešťů, koně a merino ovce. Meggie mi byla že začátku nesympaticka, taková domácí puťka ale po nevydarenem manželství mě to s ní bavilo víc.

Byla jsem napjatá od začátku až do konce, nemohla jsem se dočkat, až knihu zase vezmu do rukou a budu číst, opravdu doporučuju!
Pro mě jako pro křesťana měla kniha úplně jiný rozměr, i vzhledem k tomu, že s problémem "city ke kněžímu" se setkal můj rodinný příslušník, jsem tuto tematiku vnímala odlišně :)

Rodinná sága odehrávající se v prostředí nehostinného australského vnitrozemí popisuje osudy členů farmářské rodiny Cleary. Ústřední postavou je Meggie, jíž se stane osudovým setkání s mladým knězem Ralphem. Sledujeme však osudy i ostatních členů této rodiny, kteří opravdu neměli lehký život a mnohdy se museli vyrovnávat s velmi bolestivými událostmi. Moc se mi líbilo prostředí Austrálie v 20. století, dozvěděla jsem se pro mě spoustu nových informací. Jediné, co se mi v knize zdálo zbytečné, byly popisy církve, ale jinak jsem hltala slovo za slovem a trpěla spolu s Meggie.
Do této tlusté knihy s filmovou retro obálkou se mi delší dobu moc nechtělo, ale teď jsem tak ráda, že jsem ji tehdy v knihobudce ulovila.
Moc krásné čtení.

Kdysi jsem se koukala na televizní seriál Práci v trní, zajímá mě historie a život v druhých zemích, takže až nyní jsem si půjčila tuto knihu, kde spisovatelka vylíčila příběhy o těžkém životě v Austrálii hlavních postav Meggie, Ralpha a dalších postav. Příběh je lehce romantický, ale tak by to mělo být.

V detstve som videla seriál a príbeh pátra Ralpha a Meggie ma očaril. Po mnohých rokoch som sa k ich príbehu vrátila formou audioknihy. Interpreti boli vynikajúci a počúvanie veľmi príjemné. Len po tých rokoch som sa na všetko dívala akosi inak (Ralph sa mi už tak nepáčil ako kedysi Richard Chamberlain) a viac sa ma bavili pasáže zo života rodiny na ovčej farme v Austrálii.

S tímto příběhem jsem se poprvé seznámila před mnoha lety v seriálové podobě a nikdy jsem na něj nezapomněla. Autorka dokázala neuvěřitelným způsobem popsat nejen různá prostředí, kde se děj odehrává, ale zejména jednotlivé postavy. Jejich charaktery jsou tak perfektně propracované, že čtenář získá dojem, jako by se s nimi osobně znal. Díky tomuto jedinečnému umu, který v mnohých dnešních knihách často postrádám, jsem se mohla do osudů postav opravdu vžít a procítit je doslova do morku kostí. Kniha je sice poměrně obsáhlá, ale nevynechala bych jedinou větu, vše má svůj hluboký význam a skvěle určené místo. Nadčasový mistrovský kousek!

UCHOKNIHA. Rodinné ságy mám ráda, obzvlášť, když se odehrávají v nějakém exotickém prostředí, které mi rozšíří obzory :-) Navíc se mi knížka hodila do čtenářské výzvy s tématem zakázaná láska, kde jsem jako beznadějný neromantik dost přemýšlela, do čeho se pustit. Ale právě nešťastná láska byla podle mě největší slabinou téhle ságy a pro mě osobně se stala jedním z důvodů, proč příběh nedosáhl na mety nejvyšší. Vlhké sny autorky o otci Ralphovi, sošném to krasavci v jakémkoli jeho biologickém věku, jsem nejdřív brala s mírným pousmáním, s přibývajícími stránkami pak se skřípěním zubů a otázkou na rtech - proč asi autorka své čtenářky tak podceňuje a musí jim pokaždé zopakovat, že na scénu vstoupil MUŽ, před kterým by Adonis bledl závistí, když už nám v předchozím ději tuhle informaci podala v různých obměnách alespoň dvacetkrát... Trochu mi v části příjezd do Austrálie a pár let poté vadil i ten lolitovský podtón, naštěstí z toho Meggie vyrostla dřív, než by mě to definitivně odradilo od dalšího čtení, což by nakonec byla velká škoda. Pro mě osobně by bylo ideální trochu osekat vzájemnou romantickou linku, protože všechno ostatní bylo skvělé - popis života na australské farmě, rodinné vztahy, tragédie a smíření, rozdílné ženské a mužské pohledy, témata spojená s rodičovskou láskou a opakováním rodičovských chyb...

Pamatovala jsem si že jsem v mládí s babičkou koukala na seriál. Domnívala jsem se že si děj pamatuji, ale kniha mi ukázala jak velmi se mýlím. Je to krásný příběh o lásce, tvrdém životě na farmě a boji s lidskými povahami. Láska je zde popisována jak mezi lidmi tak k Bohu a k "rodnému domu".
Štítky
zfilmováno Austrálie milostné romány zakázaná láska kněží
Autor a jeho další knihy
2020 | ![]() |
2004 | ![]() |