Ptáci v trní přehled
Australská prozaička Colleen McCullough, volně inspirovaná osudy vlastní rodiny, v něm líčí více než půl století v životě farmářského rodu Clearyů, jehož členové přicházejí počátkem dvacátých let devatenáctého století z chudých poměrů na Novém Zélandu na bohatou usedlost v australském vnitrozemí, aby v nadcházejících letech vedli nepřetržitý zápas s drsnou přírodou i následky dramatických zvratů ve vlastním životě. Ze širokého okruhu hrdinů a dějových linií, které zavádějí čtenáře do australské buše, na bojiště druhé světové války i do vatikánských církevních kruhů, vystupují do popředí především nezapomenutelné postavy farmářské dcery Meggie a mladého kněze Ralpha de Bricassarta. ... celý text
Originální název: The Thorn Birds, 1977
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Ptáci v trní" je silnou rodinnou ságou, která zkoumá životy tří generací rodiny Clearyových. Děj se odehrává v drsné australské přírodě a zahrnuje témata lásky, ztráty a odhodlání. Příběh je protkán emocemi a ukazuje, jak se postavy vyrovnávají s bolestí a radostí. Autorka mistrně zachycuje složitosti mezilidských vztahů a duchovní hledání. Čtenáři oceňují nejen poutavý děj, ale také hluboké psychologické prvky a realistické zobrazení života na farmě. Více v komentářích.
Komu by se kniha Ptáci v trní mohla líbit?
- Milovníci rodinných dramat
- Čtenáři hledající emocionální příběhy
- Fanoušci literatury s historickým pozadím
- Příznivci příběhů o zakázané lásce
- Ti, kdo mají rádi komplexní postavy
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ptáci v trní. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 219 komentářůSouvisející novinky - Ptáci v trní (0)
Kniha Ptáci v trní v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 15x |
| v Přečtených | 1 749x |
| ve Čtenářské výzvě | 315x |
| v Doporučených | 155x |
| v Mé knihovně | 763x |
| v Chystám se číst | 429x |
| v Chci si koupit | 57x |
| v dalších seznamech | 14x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Austrálie zfilmováno 20. století milostné romány Nový Zéland Vatikán kněží farmáři, farmářky zakázaná láskaColleen McCullough také napsal(a)
| 2004 | Ptáci v trní |
| 1994 | První muž Říma |
| 1995 | Koruna z trávy |
| 2005 | Říjnový kůň |
| 1999 | Caesar: leťte kostky! |

64 %
84 %
Ptáci v trní
Rodinná sága PTÁCI V TRNÍ (The Thorn Birds, 1977) je nejprodávanějším australským románem všech dob – po celém světě se ho prodalo už více než 33 milionů výtisků. Napsala ho australská spisovatelka COLLEEN McCULLOUGHOVÁ (1937–2015) a jeho úspěch a oblibu později ještě podpořila televizní minisérie z roku 1983 s Richardem Chamberlainem v jedné z hlavních rolí. K nám se úspěšná televizní adaptace dostala až na počátku 90. let a román česky poprvé vyšel v roce 1993 (a od té doby vyšlo u nás dalších pět vydání). To mi bylo dvacet a knihu jsem tehdy dostal k narozeninám od mojí nejlepší kamarádky. Protože jsem ale měl dlouho v živé paměti seriál, četbu knihy jsem odkládal a odkládal, až jsem se k ní dostal po 32 letech! To už jsem detaily z děje zapomněl, takže jsem si bohatý příběh přečetl s chutí. Rodinné ságy miluju – a tahle je navíc okořeněná romantikou, velkou milostnou zápletkou a únosnou dávkou melodramatičnosti i často nehostinnými podmínkami Austrálie, kde je život na venkově opravdu drsný.
Román sleduje tři generace farmářské rodiny Clearyů a odehrává se v letech 1915–1969 na obrovské ovčí farmě Drogheda v nehostinné vnitrozemské pustině v Austrálii. Děj nás zavede ale i do jiné části Austrálie či do Sydney, na bojiště druhé světové války, do Londýna i do vatikánských církevních kruhů. Clearyovi vedou nepřetržitý zápas s drsnou přírodou a s věčným vedrem, prachem a mouchami, se záplavami, suchem i požáry; a zároveň i s následky dramatických zvratů ve vlastních životech. Ústředními postavami jsou sebevědomá, ale vnitřně křehká farmářská dcera Meggie, vyrůstající jako jediná dívka mezi mnoha bratry, a ctižádostivý a vnitřně rozpolcený katolický kněz Ralph de Bricassart. Meggie a Ralph jsou osudově spjati milostným vztahem, který je poznamená navzdory dlouholetému odloučení, protože Ralph dá před zapovězenou láskou přednost církevní kariéře, a to i díky nečekanému velkému dědictví pro církev, o které má pečovat. Lze však před láskou a touhou utéct navždy?
Oproti seriálu je román dějově mnohem bohatší a charaktery propracovanější a vůbec se nedivím, že se stal světovým bestsellerem a že se k němu čtenáři vracejí i téměř padesát let po jeho vzniku.