Slezské písně zajímavosti

Slezské písně https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155652/slezske-pisne-155652.jpg 3 950 143

Slavná básnická sbírka, jejíž verše vznikly jako ohlas na utrpení utlačované národnostní větve na Ostravsku a ve Slezsku koncem 19. a počátkem 20. století. Cílem autorových veršů bylo probudit tyto utiskované vrstvy k odporu a k boji za národní a sociální osvobození. Líčí tvrdý a bezútěšný život havířů a horalů na tomto území a nemilosrdně odhaluje jejich nepřátele - majitele hutí a dolů, statkáře a majitele výčepů. Celá sbírka vyznívá jako předpověď národního i sociálního vyúčtování.... celý text

Zajímavosti (5)

V některých básních se objevují prvky písně a pravidelného veršového členění, které je řadí vedle tvorby nejmladsších básníků - Šrámek, Geller. (chaera)


Často zde vystupuje sám básník, stylizovaný do mytické role - "prvního a posledního barda z Beskyd", zpěváka a mstitele slezského lidu. (chaera)


Bezprostředním podnětem pro napsání většiny básní ve sbírce byla básníkova vážná nemoc - Bezruč se obával, že po jeho smrti se nenajde nikdo, kdo by na vážnou situaci v Slezsku upozornil (chaera)


Autorem je Vladimír Vašek, syn národního buditele Antonína Vaška. Nechtěl, aby byl prozrazen jeho pseudonym, básně měly o to víc působit. (chaera)


Poprvé vyšly r. 1903 pod názvem Slezské číslo. (chaera)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.