Skleněný pokoj zajímavosti

Skleněný pokoj https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139575/bmid_skleneny-pokoj-pEo-139575.png 4 2790 653

Nevšedním způsobem vyprávěný příběh vzniku světoznámé vily Tugendhat. Na pozadí dvacátého století vypráví britský autor příběh mladého manželského páru, který se nechá v 30. letech okouzlit moderní architekturou a zcela propadne touze po "vznášejícím" se domu. Román však postihuje nejen životní historii hlavních hrdinů, ale i politické změny v nově vzniklém Československu, později příchod nacistů, aby nakonec příběh ukončil počátkem 90. let 20. století. Osudy lidí spojených s vilou se napříč léty proplétají, někteří se nenávratně ztrácejí, vila však neochvějně zůstává. Autor velmi dobře vystihl předválečné Brno i prvorepublikovou atmosféru.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

The Glass Room , 2009


více info...

Zajímavosti (10)

Na webu http://www.tugendhat.eu/cz/ je k dispozici virtuální prohlídka vily Tugendhat. (SlamLenka)


Román byl uveden jako četba na pokračování v Českém rozhlase: https://vltava.rozhlas.cz/simon-mawer-skleneny-pokoj-7709715 (Teckovana)


Proslulá tzv.onyxová stěna je vyrobena z medově žluté horniny s bílou kresbou, vytěžená v pohoří Atlas v tehdejším francouzském Maroku v severní Africe. Je to však ve skutečnosti aragonitový sediment uhličitan vápenatý.
zdroj: www.tugendhat.eu (ddkk)


Dcera majitelů vily Tugendhat odsoudila autora knihy Skleněný pokoj, realita byla podle ní podstatně jiná:

https://bydleni.idnes.cz/tugendhat-cv0-/architektura.aspx?c=A120314_134011_architektura_web (ddkk)


První ukázka z dotočeného filmu zde:
https://kultura.zpravy.idnes.cz/trailer-skleneny-pokoj-0vg-/filmvideo.aspx?c=A181126_084037_filmvideo_spm
Do kin má jít na jaře příštího roku. (ddkk)


Na motivy románu dne 11.7.2018 padla poslední klapka připravovaného filmu Skleněný pokoj. Film se od zimy natáčel, mimo jiné i přímo ve vile Tugendhat. Režie se ujal Julius Ševčík a herecké obsazeni je mezinárodní. Z českých herců se můžeme těšit třeba na Karla Rodena, nebo Karla Dobrého. (pobijecmuch)


Na motivy románu měla 7. února 2015 premiéru inscenace "Skleněný pokoj" v Městském divadle Brno pod taktovkou Stanislava Moši. (matufran)


Jan Hřebejk před lety uvažoval o tom, že by podle knihy natočil film. Prozatím (2013) to ale nebylo realizováno. (Sparrow)


Kniha byla nominována na cenu The Man Booker Prize. (Sparrow)


Vila Landauer, která v románu slouží jako hlavní prostor pro děj, má svůj předobraz v našem reálném světě. Je jím vila Tugendhat, která se nalézá v Brně a jenž je považována za jednu z nejzdařilejších ukázek funkcionalismu. 20. let. (Sparrow)