Paní Bovaryová zajímavosti

Paní Bovaryová https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188406/bmid_pani-bovaryova-fsN-188406.jpg 4 1904 289

Jeden z nejslavnějších románů 19. století. Emma Bovaryová je obětí středostavovských konvencí poloviny 19. století. Jako mladou romantickou dívku ji provdali za venkovského lékaře, a ona tak příliš záhy poznává ubíjející monotónnost manželského života. Snaží se před nudou uniknout malým flirtem a marnotratnými nákupy, což značně otřese rodinným rozpočtem. Zoufalá Ema tvrdě doplácí na svou naivitu, ocitá se v dluzích a marně hledá schůdné řešení...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Madame Bovary , 1857


více info...

Zajímavosti (6)

Rozhlasová dramatizace románu: https://vltava.rozhlas.cz/gustave-flaubert-pani-bovaryova-neprikrasleny-pribeh-nestastneho-manzelstvi-8636598 (Teckovana)


Podle knihy vznikla i audiokniha, kterou načetla Valérie Zawadská. (bbeettyynnaa)


Paní Bovaryová se stala literárním typem. Podle ní vznikl tzv. bovarysmus, znamenající útěk od skutečnosti k iluzím. (chaera)


Prostředí paní Bovaryové je shodné s tím, ve kterém spisovatel žil. Jde o okolí Rouenu. (chaera)


Flaubert našel námět k dílu v novinách, po přečtení zprávy, že blízko Rouenu se otrávila žena venkovského lékaře, a jejímuž skonu předcházelo manželské drama. (chaera)


K tématu "nesnesitelná otravnost Emmy Bovaryové" velmi, velmi doporučuji prečíst si lehké dílko Woodyho Allena nazvané Postava Kugelmasse, které najdete v http://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/vedlejsi-priznaky-31932 .
Neolitujete! (Koka)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (2)

Noc na Karlštejně, Skřítkové, Gigul a celkem 22 nově přidaných eknih zdarma

19.04.2024

Knižní novinky (6. - 10. 9.)

05.09.2012


Citáty z knihy (1)

Neboť lidské slovo je jako puklý kotel, na kterém bubnujeme melodie dobré tak pro medvědy k tanci, a přitom bychom chtěli obměkčit hvězdy.