Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války zajímavosti

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83409/bmid_osudy-dobreho-vojaka-svejka-za-svet-KgW-83409.jpg 4 1381 191

Tento okřídlený výrok je však třeba ještě rozvést dále: každá česká umělecká generace, která se chce duchovně osamostatnit, by si měla nalézt svůj vlastní pohled na ústřední dílo naší literatury, Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Nový zorný úhel překvapivě po dlouhá léta scházel, snad proto, že kresby Josefa Lady se všeobecně považovaly za klasické a v Čechách tudíž za posvátné a nedotknutelné. Nová edice nejčastěji vydávaného českého literárního díla je proto příjemným překvapením. Čtenáře jistě potěší padesáti vynikajícími moderními kresbami Karla Klose, které posunují geniální Haškovu klasiku na úroveň dneška.... celý text

Zajímavosti (3)

Jenom opravím informaci od uživatele*ky Chemiczka, a to že první film na motivy tohoto románu vznikl již roku 1925 (v hlavní roli taktéž s Karlem Nollem. (jendah97)


Napřesrok (2018) vyjde v novém překladu první díl Švejka v překladu do francouzštiny. O nový překlad byla vyloženě rvačka. Překládali ho minimálně tři překladatelé ve stejný čas. (Původní překlad je z počátku 30. let 20. století a z češtiny do francouzštiny ho převedl Jindřich Hořejší, tedy Čech.) - uvádí francouzský bohemista a překladatel, profesor na pařížské Sorbonně Xavier Galmiche v rozhovoru s Radimem Kopáčem (LN, 31.10.2017) (kní)


Kniha byla námětem několika hraných i animovaných filmů (loutkových od J. Trnky). Nejznámějších představitelem Švejka byl Rudolf Hrušinský.
První filmové zpracování je z roku 1926, v hlavní roli s Karlem Nollem. (Chemiczka)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Každé přiznání ztěžuje zapírání a navopak.


Jestli vede někoho policejní strážník odpověděl Švejk je to těžký moment v životě lidským.