Československu věrni zůstali: životopisné rozhovory s německými antifašisty zajímavosti

Československu věrni zůstali: životopisné rozhovory s německými antifašisty https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268980/ceskoslovensku-verni-zustali-zivoto-268980.png 4 2 1

Úvodní stať editorů je věnována postavení německé menšiny v předválečném Československu, situaci v Sudetech v době velké hospodářské krize a růstu vlivu nacionalistických politických proudů (SdP). Popisuje činnost odbojových skupin po odtržení pohraničních území i po okupaci země, službu německých antifašistů v rámci spojeneneckých armádních svazů, činnost exilové politické reprezentace i složité postavení "českých Němců" po válce. Následují zajímavé a působivé výpovědi deseti německých antifašistů Rozhovory s účastníky protifašistického odboje z řad Němců narozených v českých zemích - na území bývalé ČSR. Válečné i poválečné osudy aktivních odpůrců nacismu v Sudetech, v protektorátu i zahraničním exilu... celý text

Zajímavosti (2)

První rozhovor s p. Hertou Sedláčkovou-Stachovou se stal také předlohou k televiznímu magazínu Neznámí hrdinové - Pohnuté osudy (díl. Zrádci Říše).

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10204458965-neznami-hrdinove/210452801390029-neznami-hrdinove-pohnute-osudy/ (Chemiczka)


Kniha vychází s podporou projektu "Dokumentace osudů aktivnýchodpůrců nacismu, kteří bylo po skončení druhé světové války postiženi v souvislosti s opatřením uplatňovanými v Československu proti tzv. nepřátelskému obyvatelstvu". Projekt vzešel z usnesení vlády České republiky č. 1081 ze dne 24. srpna 2005. (Chemiczka)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.