Běguni zajímavosti

Běguni https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383094/bmid_beguni-gwC-383094.jpg 4 260 81

Román, kterému autorka zasvětila tři roky práce, je odvážným dílem, v němž vypovídá hodně o sobě a svém vidění světa. Běguni (Poutníci) byli příslušníci ruské pravoslavné sekty z osmnáctého století. Věřili, že svět je dílem ďábla a ten má největší moc nad lidmi, kteří stojí na místě. Tokarczuková píše, že se setkala s dnešními běguny, kteří neustále jezdí moskevským metrem. Děj není založen na osudech postav ani na příběhu, je postaven na kulturním fenoménu: cestování. Proč lidé cestují, proč nezůstávají na místě? Odkud se bere lidský nepokoj, potřeba přemísťovat se? Jsme všichni nomády, pro které je překonávání prostoru smyslem života? Autorka popisuje svět dnešních poutníků, kteří s sebou vozí svou cestovatelskou výbavu (miniaturní šampony, skládací zubní kartáčky, pantofle), své nemoci z časových posunů a vlastní jazyk. Návštěva tohoto světa je díky autorčinu vypravěčskému mistrovství velkým zážitkem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Bieguni , 2007


více info...

Zajímavosti (2)

Román byl uveden jako četba na pokračování na Českém rozhlase Vltava, viz https://vltava.rozhlas.cz/olga-tokarczukova-beguni-7232312 (Teckovana)


Kniha (anglický překlad - "Flights") vyhrála The Man Booker International Prize pro rok 2018. (Pozde)


Ocenění knihy (2)

2018 - Man Booker International Prize
2008 - Nagroda Literacka „Nike”


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Smrt si značkuje místa jako pes, který očurává své teritorium.


Během uplynulých let pochopila, že prostě jen stačí být ženou ve středním věku, bez nějakých zvláštních znamení, aby se člověk naráz stal neviditelným.