Anna Karenina zajímavosti

Anna Karenina https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 2092 325

Psychologický a společenský román, který zobrazil celou epochu v životě ruské společnosti i osobní tragédii ženy - Anny Kareninové, titulní postavy románu, uštvanou konflikty se světskou dvorní společností...

Literatura světová Romány
Vydáno: , J. Otto - Ottovo nakladatelství
Originální název:

Анна Каренина (Anna Karenina) , 1877


více info...

Zajímavosti (7)

Ve filmu Ježek (2009, rež. Mona Achache) se dvě hlavní postavy seznámí tak, že jedna v běžném rozhovoru řekne "Všechny šťastné rodiny jsou stejné" a druhá dopoví "ale každá nešťastná rodina je nešťastná po svém" - což je první věta Tolstého Anny Kareniny. Nepamatuju si, jestli to tak je i v předloze filmu, knize S elegancí ježka od Muriel Barberyové, ale asi ano. (J.F.)


Jako rozhlasovou hru román adaptoval Jaromír Pleskot v roce 1967: https://vltava.rozhlas.cz/lev-nikolajevic-tolstoj-anna-kareninova-tragicky-pribeh-lasky-8362001 (Teckovana)


Autor se otázkou zemědělství a nevolníků zaobíral i ve svém osobním životě. Na konci života chtěl rozdat rodinný majetek chudým. (chaera)


Na motivy knihy natočil Alexandr Zarchy film Anna Kareninová roku 1967. (chaera)


Román bývá srovnáván s Paní Bovaryovou od Gustava Flauberta. (chaera)


Román byl jako film (počítáme-li i televizní zpracování) ztvárněn celkem čtrnáckrát! Poprvé ruská podoba z roku 1914, naposledy britská adaptace z roku 2012. (AnetW94)


Autor se k napsání tohoto díla inspiroval skutečnou událostí. Sám totiž na nádraží spatřil urozenou ženu, která se ze zoufalství vrhla pod vlak. (AnetW94)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.