KatkaM92 profil

☰ menu
KatkaM92

statistiky

Aktivní: 26.04.2024 23:01 (poprvé 24.02.2023)
Body:0
Palce za komentáře: 0 · 0 ostatním
Hodnocení v bazaru: 0/0

Nové knihy v seznamech

Ze života fotografa
Ze života fotografa
Petr Jan Juračka
Zeptej se astronauta
Zeptej se astronauta
Tim Peake
Astronautův průvodce životem na Zemi
Astronautův průvodce živote...
Chris Hadfield
Mozek jako noční netvor
Mozek jako noční netvor
Guy Leschziner

Kdo jsem

Moje hodnocení:

Odpad - netřeba vysvětlovat
* - nudné, nezajímavé
** - kniha se dala číst, ale nebyla pro mě až tak zajímavá
*** - nadprůměr, skvělá kniha
**** - kniha je hodně čtivá, zajímavá, vtáhne mě do děje, má úžasný příběh
***** - kniha mě naprosto okouzlila svým příběhem nebo napínavostí a stylem psaní, naprosto geniální dílo

Jak jsem se dostala ke knihám?
V dětství jsem navštěvovala místní knihovnu a četla jsem celkem často. Moje oblíbená série knih z té doby je Řada nešťastných příhod, která byla natočena v roce 2017 jako seriál, velice povedený a věrný knižní předloze. Ráda vzpomínám na naučné knihy z edice Děsivé dějiny a Děsivá věda.

Pak přišla dlouhá pomlka a ke knihám jsem se vrátila až v roce 2020, z nichž moje první byla "Zázrak v Andách: 72 dní v Andách a moje dlouhá cesta domů". Příběh Nanda Parrada mě fascinoval dlouho, už od filmového zpracování z roku 1993 s názvem Přežít, které jsem viděla jako malá.

Pravděpodobně tato kniha mě inspirovala k tomu, že mě zajímají knihy podle skutečných událostí, líbí se mi příběhy o lidech, co přežili nebo dokázali neobyčejné věci. Moji pozornost upoutají také knihy o cestování nebo díla s kriminální tématikou.

Další moje oblíbené knihy, co se týče přežití v děsivých podmínkách jsou Ztracen v džungli (Yossi Ghinsberg) a Útěk z tábora 14 (Blaine Harden). Zajímavá díla s tématikou holocaustu a pracovních táborů jsou Mengeleho děvče (Viola Stern Fischerová), Hana (Alena Mornštajnová), Smrt je mým řemeslem (Robert Merle), Doufám, dokud dýchám...(Věra Vlčková) a Nezlomený (Laura Hillenbrand).

Jak jsem již zmínila, motivy zločinu a vražd jsou také velmi rozsáhlé a čtivé téma. Velmi se mi líbily knihy: Ledař: Zpověď nájemného zabijáka (Philip Carlo), Byl jsem brněnským katem (Zdeněk Jirásek) a Historie trestu smrti (Martin Monestier).

Fascinují mě také nevyřešené záhady. Jednu z nich skvěle popisuje kniha Kdo zavraždil účastníky Djatlovy expedice? (Martin Lavay). A kterou knihu volím jako nejnapínavější ze všech? Rozhodně Trhlinu od Jozefa Kariky. Na tu si vyhraďte pár hodin, protože se od ní nejde odtrhnout.

Díla o různých závislostech výstižně popisují, jak se člověk cítí a co prožívá. Jedním z nejlepších je Memento od Radka Johna a Můj syn feťák od Evy Hacalové, psáno střídavě matkou a synem.

Další moje oblíbené knihy podle skutečné události jsou: Černobyl. Historie jaderné katastrofy (Serhii Plokhy), Květ pouště (Waris Dirie), Sníh z bogoty (Jiří Roth), Odvlečená: Příběh dívky nucené k prostituci (Sophie Hayes), Z temnoty (Tina Nash), Šéfkuchařův deník (Radek Pálka) a Doktorka za mřížemi (Amanda Brown).

Z cestovatelských kousků se mi moc líbila Moje Pacifická hřebenovka (Monika Benešová), 151 příběhů na Stezce Českem (Lucie Kutrová) a Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal? (Tomáš Etzler)

Příběhy, co nejsou podle skutečné události, ale byly natolik napínavé a pozoruhodné, že jsem je přečetla jedním dechem, jsou: Vteřina poté (William R. Forstchen), z klasiky 1984 a Farma zvířat (George Orwell), Zelená míle (Stephen King), O myších a lidech (John Steinbeck), Růže pro Algernon (Daniel Keyes) a Heřmánkové údolí (M. Körnerová).

Z žánru psychologie je velmi zajímavá kniha Časový paradox (Philip Zimbardo) a Mozek jako noční netvor (Guy Lechsziner).