Karel Valter
česká, 1946
Populární knihy
Nové komentáře u autorových knih
Vše o čaji pro čajomily
„O caji od A do Z. Prijemne prvni setkani s cajovou literaturou. Autor zjevne tematikou zije.“
— Alteriol
Vše o čaji pro čajomily
„Za mně zatím nejlepší kniha o čaji. Obsahuje nejvíc užitečných informací na jednom místě, je vidět, že autor je opravdu odborník a srdcař. Škoda, že se někde neobjevilo nějaké doplněné, aktualizované vydání, přeci jenom je to už dvacet let...“... celý text
— malpet
Lexikon dobrých čajů
„Lexikon je takové malé velké překvapení. Formát je miniaturní, vlastně taková knížka do kapsy, ale někdo (typograf ve spolupráci s autorem?) si s ní opravdu vyhrál.
Na to, jak je publikace malá, obsahuje spoustu informací, krásné dobové ilustrace a samozřejmě i detailní vyobrazení vlastních čajů, která "zhruba odpovídají skutečné velikosti". Čaje jsou rozděleny do skupin: bílé, žluté, zelené, modrozelené, hnědé a černé. Pro každý druh čaje je uveden původní název, místo původu, stimulační účinek, trvanlivost, orientační cena a (orientační) příprava.
Považuju se za docela zkušeného konzumenta čajů všech skupin, ale přesto jsem byla příjemně překvapena, kolik krásy i informací se vešlo do této malé knížečky.
Takže určitě doporučím zájemcům o český čajový obřad!“... celý text
— broskev28
Vše o čaji pro čajomily
„Kniha, ktorú som si ešte v staršom vydaní kúpil pred pár rokmi v dnes už neexistujúcom kníhkupectve a ktorá bola takým pomyselným začiatkom mojej čajovej cesty. Výborne spracovaná, vidno, že Karel už má čo - to odpité. Porovnanie jednotlivých čajov, kontakty na niektorých predajcov, hromada fotografií a fundované komentáre od človeka, ktorý čaj nielen pije ale ním aj žije.
Je ale vidieť, že od doby vydania knihy (rok 2000) sa niektoré veci zmenili. Napríklad Oxalis sa už dávno nedá považovať za kvalitného predajcu čajov (ak ním niekedy vôbec bol) a Darjeeling pod 200 Kč od jedného z najznámejších predajcov v ČR je dnes už len sen.“... celý text
— Shindo
Vše o čaji pro čajomily
„Vypil jsem už nějakých pár tisíc litrú čaje, nikdy bych se ale asi neoznačil za čajomilce, protože bych tím ostatní čajomilce nejspíše urazil. Někdy ve mně podobné zkušené knihy naplněné čajomilným fanatismem vyvolávají pocit barbarizace a diference mezi autorem a mnou jako čtenářem. Podobně jako když by se knihu zkušeného someliéra pojednávající o buketu archivních vín pokoušel číst bezdomovec chlastající iron. Toto, ale vúbec není ten případ. Autor je sympatický a k odlišnostem konzumace čaje má docela smířlivý přístup. Přes bezpodmínečnou lásku k čaji si udržuje zdravý nadhled a příjemnou subjektivitu. Není těžké rozpoznat, že preferuje černé (červené, chcete-li, nebijte mě) čaje (zvláště "ujíždí" na muskatelovým aroma), darjeeling, keemun a sem tam nějaké polofermentované záležitosti z Formosy. V knize mi tato osobní zaujatost nevadila ani přesto, že lehce preferuji čaje zelené. Líbila se mi i určitá obratnost s jakou do knihy propašoval občasný vtip a kritický pohled ve výrocích typu "Pu Ehr páchne jako múj sklep,…, je to odvar z plesnivých, vyvařených kostelních židlí" a neomezoval se jen na suchopárné výroky (v případě Pu Erhu) typu, chuť je trochu ehm zemitá. Drobnou výtku bych ale měl, čaje z Vietnamu a Gruzie by si zasloužily větší pozornost než pár řádkú na konci knihy a autor by si ohledně těchto oblastí měl trochu doplnit čajové vzdělání.“... celý text
— rabor
Karel Valter - knihy
2016 | Lexikon dobrých čajů |
2016 | Vše o čaji pro čajomily |
Žánry autora
Literatura naučná Hobby Kuchařky
Štítky z knih
čaj čaj - historie čaj (příprava)
Valter je 2x v oblíbených.