malpet malpet komentáře u knih

☰ menu

Stella Maris Stella Maris Cormac McCarthy

Chvílemi jsem se dost ztrácel a několikrát jí chtěl vzdát a nedočíst, ale pokaždé jsem se vrátil a nakonec to dal, i když to bylo hodně těžké.

22.04.2024 5 z 5


Hranice Hranice Cormac McCarthy

Četl jsem jí docela dlouho a hodně nad ní přemýšlel, je to opět dost temné čtení, ale taková asi byla doba.

11.04.2024 4 z 5


100 nej potravin pro imunitu: Jak si chránit zdraví 100 nej potravin pro imunitu: Jak si chránit zdraví Charlotte Haigh

Pěkné, přehledné, na druhou stranu, nic nového pod Sluncem.

20.03.2024 3 z 5


Smršť Smršť Jozef Karika

(SPOILER) Nechápu nízké hodnocení této knihy, podle mně je to zatím to nejlepší, co jsem od autora četl. Kniha strhne čtenáře od prvních stránek a vyplivne vyždímaného až na konci. Děj nemá žádné vycpávky, hluchá místa, prostě jízda. Hodně lidí vyčítá autorovi příliš filozofický závěr, ale copak vy víte, jaké to bude, až se sami budete dostávat na druhou stranu? Za mě pecka, 10 bodů z 5 :-)

18.03.2024 5 z 5


Severotoulky Severotoulky Jan Civín

V současnosti absolutně nesehnatelná kniha, pro mně srdcovka, miluju toulání po severních Čechách, od Středohoří po Lužické a Krušné hory. Kniha je psaná trochu zvláštním dobrodružným jazykem a jedná se o soubor 20 výletů právě po severních Čechách. Existují i webové stránky, kde jsou tyto výlety stejné jako v knize, navíc s fotografiemi a mapkami tras: https://www.naseveru.net/author/civin/

31.01.2024 5 z 5


Dělám si to sám Dělám si to sám Martin Váša

Taková rádoby Česká Bridget Jones. Tahle kniha je plná největších klišé o gay životě, hrdinovi je 30, píše sloupky do časáku ale má na bydlení v Praze, chodí na kosmetiku a jezdí po Praze taxíkem. O vztazích jenom mluví, seznamky nesnáší, ale vlastně není divu když si místo Grindru nainstaluje Tinder pro heteráky... Tahle kniha jen utvrzuje čtenáře, že gay je neschopná uvřískaná zženštilá osoba zmítaná svou myslí z rohu do rohu aniž by měla sílu nějak tento svůj osud změnit.

25.12.2023 1 z 5


Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Petra Jirglová

Super oddechovka.

05.12.2023 4 z 5


Večery v Umbrii Večery v Umbrii Marlena de Blasi

Po knize Tisíc dnů v Toskánsku docela zklamání. 3 hvězdy.

22.10.2023 3 z 5


Srub U zlatého klíče Srub U zlatého klíče Michael Bernard (p)

Asi je to tím, že jsem tuhle knihu četl asi tak o 30 let později, než bych měl, ale moc se mi to nelíbilo. A to mám chlapeckou dobrodružnou literaturu rád. Dvě hvězdy.

18.09.2023 2 z 5


Když jsem byla maličká Když jsem byla maličká Věra Inberová (p)

Co na to říct? Román z Ruska psaný koncem 50. let, poplatný své době, avšak kupodivu bez nějaké výraznější ideologie, alespoň po většinu obsahu knihy. Svým idealizovaným světem mi připomíná Neználka, a odehrává se ještě za carského Ruska. Je možné, že jde o částečnou biografii autorky.

17.09.2023 4 z 5


Tulákům Jetřichovicka Tulákům Jetřichovicka Natalie Belisová

Nádherná kniha, srdeční záležitost pro milovníky tohoto koutu naší země.

09.09.2023 5 z 5


Jedlová samota Jedlová samota Andrea Maria Schenkel

Těch 5 hvězd je za audioknihu.

06.09.2023 5 z 5


Na stráži Na stráži Dmitry Glukhovsky

Pěkně napsané postapo. Hodilo se mi i do čtenářské výzvy 2023. Co na něm ale oceňuju nejvíc, je zprostředkovaný pohled do (pro nás) nepochopitelné ruské duše a povahy. Řekl bych, že takhle to v Rusku reálně v současnosti chodí, neschopné vedení ve vzdálené Moskvě, které způsobuje lidem jenom frustraci, léčenou špatným pančovaným alkoholem, náboženským fanatismem a kecama o velikém Rusku, za které je člověk povinen se obětovat. Všude beznaděj, žádná vidina zlepšení, nikomu nezáleží na člověku jako jednotlivci. Neuvěřitelná deprese.

01.09.2023 5 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Po delší době pět hvězdiček. Kniha se četla úplně sama, příběh krásně plynul. Všechno ostatní už ale bylo spíš smutné, stejně jako dějiny promarněného dvacátého století. Jak mohlo lidstvo promrhat potenciál stojící na jeho začátku? A nakonec to všechno odnesli prostí lidé, kteří víceméně za nic nemohli, jak Češi, tak posléze Němci.

25.07.2023 5 z 5


Skoncovat s Eddym B. Skoncovat s Eddym B. Édouard Louis (p)

Souhlas s některými předchozími komentáři. Autor je teď v módě, stejně jako téma, ale styl je hrozný, a kniha vlastně docela nudná. Jasně, kluk to měl hodně těžký, ale to může překvapit jen neznalé hetero čtenáře. Takových případů jsou stovky i u nás. Nezaujalo. 3 hvězdy.

25.06.2023 3 z 5


Kompletní průvodce půstem Kompletní průvodce půstem Jimmy Moore

Dobrá kniha pro toho, kdo se chce s půsty seznámit, jinak nic nového ani objevného.

30.05.2023 3 z 5


Jak pěstovat outdoor aneb Konopí na zahrádce Jak pěstovat outdoor aneb Konopí na zahrádce Mr. José (p)

Stručný, ale plně postačující průvodce pěstováním. Doporučuju.

30.05.2023 4 z 5


Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Lev Golinkin

Na knihu jsem narazil díky výzvě - kniha od Ukrajinského autora. První třetina knihy je hodně zajímavá a čte se dobře, druhá, týkající se exilu v Rakousku taky ještě ujde, ale poslední kapitoly z pobytu v Americe už byly místy spíš utrpením. Ale jsem rád, že jsem knihu přečetl a dozvěděl se tak zase hodně nových informací o sovětském Rusku a o pro mně naprosto nepochopitelné nátuře jejích obyvatel.

29.05.2023 4 z 5


Amsterdam Amsterdam kolektiv autorů

Ideální průvodce, malá kniha, kterou lze vzít s sebou do batohu, velké mapy a maximum užitečných informací. Doporučuju. Úplně postačí.

29.05.2023 5 z 5


Gryf, který neuměl létat Gryf, který neuměl létat Tereza Janišová

Knihu jsem dostal jako audio k nějakému nákupu. Pěkně vyplnila čas v jednom skoro letním odpoledni a svým zpracováním mi připomněla dávné dřevní doby, kdy fungoval portál Království mluveného slova a kdy knihy načítali amatérští rétoři. Teď je z audioknih velký byznys a doba amatérů pryč. Jinak vše podstatné bylo řečeno přede mnou, příběh funguje, místy klišé a předvídatelnost. Trilogii si asi nepřečtu, už nejsem cílová skupina .

21.05.2023 3 z 5