Zpět do formy

recenze

160 gramů sacharidů (2016) 4 z 5 / monushka
160 gramů sacharidů

V létě loňského roku jsem přivedla na svět svého druhého potomka. Před otěhotněním se má váha pohybovala skoro na hranici podváhy, ale než jsem porodila, ukazovala ručička na váze o 23 kilo navíc. Říkala jsem si, že kila půjdou po porodu lehce dolů, ale spletla jsem se. Po skoro sedmi měsících od porodu, kdy ručička váhy ještě zdaleka neukazuje váhu takovou, jakou jsem měla před otěhotněním, jsem se rozhodla, že svému tělu trochu pomohu.

Třetí týden se snažím v rámci svého volného času (když děti spí) věnovat pravidelnému cvičení. Upravila jsem svůj jídelníček, začala jíst menší porce, pravidelně po třech hodinách a najednou jsem byla v konci a nevěděla jsem, jak mám zkrotit tu neustálou chuť na sladké, která mě pořád přepadala. Tak jsem se rozhodla porozhlédnout po nějaké knize, která by mi pomohla vyřešit mou “sladkou závislost” a najít nějakou zdravější a přijatelnější obměnu. Ha, zadařilo se, na jednu takovou knihu jsem narazila.

160 gramů sacharidů - něco takového jsem přesně měla na mysli. Co na tom, že autorka maďarského původu knihu sepsala jako jídelníček pro inzulinovou rezistenci, kterou jí osobně diagnostikovali? Ačkoliv já žádné dietní omezení nemám, rozhodla jsem se tuto knihu, kuchařku ozkoušet. V této kuchařce se jedná o dietu, při které během dne člověk přijme dohromady 160 gramů sacharidů. Tato celková dávka je rozdělena do pěti jídel denně, přičemž největší dávka sacharidů je samozřejmě přípustná během oběda.

Ačkoliv slovo “dieta” ve mně vyvolává pochyby, rozhodla jsem se některé recepty z této knihy do svého jídelníčku zařadit z několika důvodů. Za prvé autorka ze svého jídelníčku úplne vyřadila bílou mouku (která ostatně není prospěšná nikomu z nás) a rafinovaný cukr. Obojí se také snažím ze svého jídelníčku úplne vyhostit, i když ne zcela stoprocentně, což přiznávám. Za druhé nám autorka dokazuje, že lze jíst zdravě a chutně i při dietě a člověk nemusí mít žádné výčitky svědomí. A za třetí je součástí této knihy i kapitola věnovaná dezertům, což je pro mě, “závisláka na sladkém” ta nejlepší zpráva. Není totiž třeba se vzdát sladkého, stačí pouze rafinovaný cukr obměnit za nějakou přijatelnější, přírodní variantu. A jde to.

Troufla bych si tvrdit, že v této kuchařce si každý najde to své, protože je rozdělena do několika částí: Snídaně, Zeleninová jídla, Masové a rybí pokrmy s přílohou, Svačiny a zákusky (nápoje, slané dobroty, dezerty). Součástí knihy je tabulka sacharidů nejzákladnějších a nejobvyklejších potravin. Můžete se tedy sami podívat na potravinu, která vás zajímá. U každého receptu je navíc zaznamenán obsah sacharidů v jedné porci, počet kalorií a doba přípravy.

Jsem ráda, že jsem na tuto kuchařku narazila, protože se mi stala pomocníkem při návratu k lepšímu, zdravějšímu životu, a co víc, snad i k budoucímu snížení váhy, což je ovšem běh na delší trať. Ale já věřím, že do svého vysněného cíle přece jen dorazím.

Nakladatelství: Noxi
Rok vydání: 2016
Počet stran: 168
Překlad: Tatiana Notiová

Komentáře (0)

Přidat komentář