Zlo má nádhernou tvář.

recenze

Krásky (2020) / Podlavicí
Krásky

Ve světě Orléans je vše barvité a pestré. Až na lidi. Ti se rodí nevýrazní a šedí. Pomoci jim ale mohou Krásky, které jsou nádherné, a co víc, mají speciální schopnost, díky které lidem mohou měnit vzhled i charakter. Jedna z Krásek má šanci stát se vyvolenou a sloužit samotné královské rodině. O tom sní i hlavní hrdinka našeho příběhu, Kráska Camellie. Když dostane šanci realizovat své sny, zjišťuje, že všechno není tak idylické, jak se zdálo, a jak krutí umí lidé být, když jde o krásu.

Nabízí se tedy nebezpečná otázka. Co všechno by lidé udělali pro krásu?
Krásky je opravdu výtečně napsaná kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout. Tajemná, napínavá i děsivá. Příběhem se lehce prolínala příjemná a nenásilná romantická linka, která celý příběh úžasně doplňovala.
„Láska je, když srdce bijí společně.“
Ze začátku příběh působil až pohádkovým dojmem, pak se ale všechno zvrhlo a mně doslova lezl mráz po zádech. Člověk s údivem pozoruje, jak daleko od svých morálních zásad jsou lidé schopni ustoupit pro krásný vzhled.

Také smekám před nápaditými a barvitými popisy, především lidí, jejich vlasů, stylu či šatů. Body navíc získává Dhonielle Clayton za nádherný fiktivní svět Orléans, který je v příběhu detailně vykreslený. V kombinaci s dobrými hlavními hrdiny a geniálním záporákem se pak příběh posouvá do úplné jiné ligy. Navíc je tady vysoká šance na pokračování. A já tedy opravdu doufám, že se druhého dílu dočkáme co nejdříve.

Myslím, že Kráskám není co vytknout a společně s Kronikami prachu a Prokletým rokem se řadí k mým letošním favoritům. Ve světě young adult knih nasazují hooodně vysokou laťku, a pokud se jim ostatní autoři v budoucnu pokusí vyrovnat, máme se opravdu na co těšit.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář