Životní osudy dvou kamarádek

recenze

Stanice odložených lásek (2011) 5 z 5 / cornetka
Stanice odložených lásek

Kamila se po několika letech vrací do rodné vsi a v souvislosti s tím vzpomíná na kamarádku Laděnu a její nevydařenou svatbu. Dějově se poté přeneseme do 70. let, ve kterých se odehrává dětství a dospívání obou zmiňovaných kamarádek.
Kamila studuje zdravotní školu. U učitelky na praktický výcvik je neoblíbená a dává to Kamile dost najevo. Kamila je ale trochu rebelka a za některé situace si může sama. V nemocnici se později seznámí s doktorem Janeckým, který ji velmi brzy přestane být lhostejný. Jejich vztah vypadá jako to nejlepší, co může Kamila zažít. Bohužel Janecký podlehne tlaku bývalé manželky a syna a Kamilu opouští.
Laděna se později opravdu vdá, ale nic není takové, jak vypadá. Brzy zjistí, že ze strany manžela se jednalo o vypočítavost, protože potřeboval ošetřovatelku pro svého starého a nerudného otce během jeho pracovních cest. Laděně tedy nezbývá nic jiného než doslova a do písmene utéct.
Celá kniha vypráví o životních osudech těchto dvou kamarádek a jejich nepovedených láskách, které je pokaždé vrátí do rodných Stamic, do takové “stanice odložených lásek”.
Životní příběhy obou holek nejsou pro nás nic zvláštního, ale v době děje se jednalo o něco abnormálního - navíc pro místní drbny to byl pořádný kousek, o který se rádi podělily s ostatními. Holky se však se všemi událostmi dokázaly poprat, každá po svém. S Kamilou a Laděnou prožijete hezké, vtipné, ale i ty méně příjemné situace. Přesto se vždy dokázaly zvednout a jít dál - nic jiného jim taky nezbylo.
Knihy této autorky mě baví - dokáže popsat situace reálně a mnohé z nich jsme zažili všichni. Víc mi byla sympatická Kamila, která se nikoho a ničeho nebála. Pro mě to byla kniha odpočinková a nenáročná a zároveň velmi čtivá. Pokud i vás baví životní osudy lidí, neváhejte si knihu přečíst.

Komentáře (0)

Přidat komentář