Ženská síla je někdy víc než misogynní společnost

recenze

Prokletý rok (2020) 4 z 5 / GirlWConst
Prokletý rok

Bizár, který se klidně může jednou stát. Věřím, že v nějakých méně rozvinutých společnostech to opravdu praktikují a přijde jim to v pořádku. Všechny dívky v šestnácti letech odchází do tábora v lese, aby se očistily od své vnitřní magie a vrátily se jako zkrocené budoucí manželky.
Pojetí magie se mi moc líbí. Dívky celou dobu hledají nadpřirozené schopnosti jako mluvení se zvířaty či čtení myšlenek. Jenže pak zjišťují, že jejich magie je to, že jsou ženy. Hlavně jsou to přítelkyně, které se po všem, co spolu zažily, dokáží postavit jedna za druhou a poprvé nemlčet.
Co bych ale knize vytkla, je to, že jakékoli projevy lásky byly hrozně strohé a krátké. Neměla jsem šanci si vůbec milostný vztah užít a to, co následovalo po něm. Dál mi to přišlo hodně jako takový přehled, jak tahle společnost funguje. Ale chápu, že ne každá kniha mi musí dát nějaké rozhřešení.
Nejsem žádná zatvrzelá feministka, ale tahle kniha mi ukázala, že si mám vážit postavení, které v naší společnosti mám. Studuju, to je pro mě asi nejdůležitější věc. Vyrostla jsem ve svobodě a nedokážu si představit, že jsem jen něčí majetek, který má celý život mlčet Co víc, neprojevit své pravé vnitřní já.

Komentáře (0)

Přidat komentář