Asi jsem od téhle knihy čekala příliš

recenze

Vox (2019) 3 z 5 / GirlWConst
Vox

Po delší době tu mám knihu, která ve mně nechala rozporuplné pocity. Je to příběh o společnosti, ve které mají ženy dovoleno říci jen sto slov za den. Jsou vyřazeny z pracovního života a mají být jen tichými matkami a hospodyněmi. Zároveň se politici snaží vymýtit nemanželský sex a hlavně homosexuály, které posílají do nápravných táborů.
Ráda bych řekla, že je až děsivé, jak je pravděpodobné, že se něco takového stane. Jako žena si rozhodně vážím toho, že můžu říct, co chci, ačkoli mi můj kamarád řekl, že jemu by sto slov za den problém nedělalo a mně došlo, že i já mám dny, kdy skoro nemluvím. Jenže asi záleží na tom, jak člověk zareaguje na něco, co mu ze dne na den vezmou. Sice moc nemluvíme, ale když nám vezmou tu možnost, budeme s tím v pohodě?
Ačkoli mě tato témata trochu děsí (viz moje další recenze o knize Prokletý rok), hodně mě zajímají a to je důvod, proč jsem tuto knihu zvolila k přečtení. Realita četby už ale tak uspokojivá nebyla. Uznávám dobře vysvětlený systém, ve kterém hlavní hrdinka žije. Během prvních kapitol vám vypráví útržky z historie a vysvětluje na nich, jak se postupně systém proměňoval. Hlavní hrdinka je neurolingvistka, která musí zanechat práce a starat se jen o rodinu. Pak ji vláda požádá o pomoc s vývojem léku pro prezidentova bratra, takže se může vrátit do práce. No, má to své ale, které si přečtěte sami.
A teď druhá strana mince. Hlavní hrdinku NESNÁŠÍM. Myslela jsem, že nesnáším Tris z Divergence, ale oproti téhle je to zlatíčko. Chápu, že je ze situace frustrovaná, ale číst o tom prvních sto stran bez přestání je fakt nuda. Co víc, je to ženská, která podvádí svého manžela a přijde jí to absolutně v pořádku. A do třetice celou knihu mrmlá, že její manžel je slaboch a nic nedokáže (ačkoli je pravá ruka prezidenta). Pro mě byl její manžel nejlepší postava knihy a potom, co se stalo v závěru, ještě více. Je to člověk se srdcem na správném místě a ona je znuděná blbka.
Hodně jsem četla i o nezáživném závěru a musím souhlasit. Konec je nedotažený a všechno se tam vyřešilo strašně rychle, což dost snížilo důvěryhodnost celého fungujícího systému. Kniha to byla zajímavá, ale myslím, že po ní už znovu nesáhnu.

Komentáře (0)

Přidat komentář