Zatím dobrý, dost dobrý

recenze

Zatím dobrý (komiks) (2018) 4 z 5 / CleoXandra
Zatím dobrý (komiks)

Název knihy: Zatím dobrý
Text (scénář): Jan Novák
Ilustrace: Jaromír 99
Nakladatelství: Argo/Paseka
Rok vydání: 2018
Počet stran: 256
ISBN: 978-80-257-2683-9 (Argo), 978-80-7432-206-8 (Paseka)

Tato publikace je vlastně převodem původní knihy (četla jsem ji, takže mám srovnání) do komiksové podoby. Příběh je převyprávěním skutečných událostí, souvisejících se zřejmě nejznámějším případem ozbrojené emigrace z bolševického Českoslovenka – útěkem bratří Mašínů.
Hned v úvodu bych zmínila, že úhlů pohledu na tuto v podstatě gangsterskou eskapádu může být a je celá řada. Nikdo nezpochybňuje touhu oněch mladíků probít se na vytoužený Západ. Ovšem způsob, jakým to učinili, vyvolává přinejmenším rozpaky, spíše však odsouzení.

Ale zpátky ke knize. Vzhledem k tomu, že se jedná o plnohodnotně duální dílo (scénář Jana Nováka / ilustrace Jaromíra Švejdíka, tvořícího pod pseudonymem Jaromír 99), je nutno zhodnotit oboje zvlášť. Mimochodem, tento komiks je už druhým výsledkem spolupráce Nováka se Švejdíkem; v roce 2016 vydali s velikým (a zaslouženým) ohlasem příběh běžce Emila Zátopka.

Nejprve tedy ke scénáři: ten je každopádně velmi dobře zpracovaný, což potvrzuje i cena Magnesia Litera (kniha roku). Autor se cílevědomě snažil o nehodnotící projekci z objektivního nadhledu. Popisuje události tak, jak se dle dostupných informací staly. Mašíny nechválí ani neztracuje – tedy v knize. Ve skutečnosti se otevřeně staví na jejich stranu. O to obdivuhodnější je, že své subjektivní hledisko dokázal v textu poměrně slušně potlačit.
Vypravěčská kvalita je nepochybná, čte se to úplně samo. Že se taková látka asi nedá pojmout jinak než coby akční thriller, je nabíledni. Autor zvolil úsporný styl, nerozmachuje se do nesmyslné epické šíře, což je jedině dobře. Pravda, při podobném přístupu hrozí sklouzávání k laciné prvoplánovosti, což se Novákovi občas děje, ovšem tento lapsus je bohatě vyvážen působivostí výsledné kompozice.

Vizuální stránka publikace je nesmírně chytlavá. Švejdíkův noirový styl, který vdechl neskutečnou atmosféru Aloisi Nebelovi, se k pistolnickému dobrodružství bratří Mašínů hodí lepe než cokoli jiného. Určitě se dají najít a vytknout určité nedokonalosti a nelogičnosti, nic to však nemění na celkovém pozitivním dojmu. Zajímavým prvkem je vkládání pohledu z ptačí perspektivy (byť občas na úkor plynulosti „filmu“) a zejména ve finále si výtvarník skvěle pohrál s detaily (svištění kulek, déšť apod.).

Plusy: určitě silný, dramatický příběh, vyvolávající spoustu otázek a evokující k zaujetí nikoli černobílého stanoviska. Pozoruhodné vizuální zpracování se s textem optimálně snoubí (tedy většinou).
Mínusy: v podstatě snad jen občasné „kiksy“ a chaotičnost v ilustracích (je to škoda, kazí to celkový dojem). Jinak asi není co vytknout.

Sečteno, podtrženo: příjemný zážitek, byť občas malinko drhnul. V zásadě nelituju, že jsem po téhle látce znovu sáhla.

Komentáře (0)

Přidat komentář