Zápisky ředitele pražské zoo

recenze

Zoopisník Miroslava Bobka (2018) 5 z 5 / eva3695
Zoopisník Miroslava Bobka

V zápiscích ředitele pražské zoo Miroslava Bobka se dozvíme především o zvířatech v zoologické zahradě, ale nejen to. Vydáme se na výpravu do Mongolska, kam se snaží vrátit původně žijící koně Převalského, do Kamerunu, kde se podíval do očí gorilího samce a nebo se dozvíme více o Toulavém autobusu.
Nebo si každý určitě pamatuje událost, při které musel být zastřelen gorilí samec Harambe v Cincinnati ZOO, když do výběhu spadl malý chlapec.
Také zavzpomínáme na začátky zoologické zahrady, na první zvířecí obyvatele a rekordmany dodnes žijící. Budeme svědky narozených mláďat, ať už to byl malý hrabáč, slůňata nebo nečekaný porod gorily Shindy. To bylo asi největší překvapení pro všechny, od ředitele po ošetřovatele goril.

Tato knížka vznikla ze sloupků, které pan ředitel pravidelně publikoval v novinách. Dozvíme se i nějaké informace o něm. Věděli jste například, že pracoval téměř 20 let v Českém rozhlase? Připravil projekty jako Africká a Nová odysea, a nebo „trochu jinou reality show“ Odhalení s gorilami. Od roku 2010 je ředitelem ZOO Praha, kde se mu podařilo mnoho úspěchů. Mezi ně patří otevření Údolí slonů, Velemlokária nebo návrat koní Převalského zpět do Mongolska.

Musím říct, že tento Zoopisník je nezbytností pro každého, kdo miluje pražskou zoologickou zahradu. Dozvíte se v něm spoustu zajímavostí, které jste buď nevěděli a nebo o nich víte, ale dozvíte se více informací. Jaké problémy byly se studnou v Gobi? Jak probíhal odchyt sajg? Kolik má úhoř žeber? Nebo který živočich je nejmenší? Na tyto otázky a spoustu dalších najdete odpovědi právě v této knize. Jako bonus je obohacena o nádherné fotografie.
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada.

Komentáře (0)

Přidat komentář