Záhada panství Bainbridge

recenze

Záhada panství Bainbridge (2021) 5 z 5 / Kizuizi
Záhada panství Bainbridge

Píše se rok 1865 a Elsie Bainbrigeová se stěhuje z Londýna na venkovské sídlo svého muže. Je to však smutné stěhování, neboť její manžel zemřel. V novém domově ji kromě služebnictva dělá společnost i sestřenice jejího muže, Sára. Společně prozkoumávají panství a na půdě objeví dřevěnou figurku, které se říká tichý společník. Sára je figurkou nadšena, a nechá ji přemístit do salónku. Tím se však spustí řetězec podivných událostí, ze kterých mrazí...

Záhada panství Bainbridge mě upoutala svou anotací, a tajně jsem doufala, že vyplní mé přání o strašidelném příběhu. A ono to vyšlo!

Tohle bylo vážně naprosto skvělé a já jsem nadšená! Necelých 350 stran nabízí tajemný příběh odehrávající na starém panství, kde se ozývají podivné zvuky, záhadně se mění pokoje, a hlavně je tu skryto staré rodinné tajemství. Mladá vdova, která se těšila na nový život ve vyšší společnosti, což ji bylo náhlou smrtí manžela „odepřeno“, se snaží dostat do role dámy a majitelky panství. Nic není tak, jak si představovala, a kdoví proč se všichni z vesnice celého panství bojí. Možná toto tajemství odhalí staré deníky, které najdou na půdě.

Příběh je rozdělen na tři dějové linky, které se postupně střídají a naprosto skvěle doplňují. „Nejmladší“ dějová linka popisuje pobyt Elsie ve zdravotnickém zařízení, pak je tu rok 1865 a pobyt na panství, a nakonec rok 1635, což je období popsané ve starých denících. Významnou roli v příběhu zastávají především ženské postavy, a neméně důležitá je tu samozřejmě „role“ historie panství, bez které by to nebyla ta správná „duchařina“.

Výborně popsané postavy a dokonale navozená atmosféra starého, dlouho neobydleného panství k sobě skvěle pasují. Autorce se podařilo skloubit hororový příběh s psychologickým románem a výsledek rozhodně stojí za přečtení.

Napínavý, znepokojivý a místy zcela šokující příběh s excelentním závěrem je v podstatě neodložitelný. Takže pokud hledáte něco příjemně strašidelného na podzimní večery, rozhodně Vám Záhadu panství Bainbridge doporučuji!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář