Zabrání Sanda Pádu do chaosu?

recenze

Pád do chaosu (2023) 5 z 5 / Suzanne
Pád do chaosu

Majorka Sanda Greevová se z kvůli zfalšovanému videu stala z válečné hrdinky vražedkyní a ocitá se na útěku s cílem zjistit, jaké souřadnice obsahuje nelegálně implantovaný strážcovský čip v její hlavě – a kam ji zavedou. Ale k tomu potřebuje spojence a nejlépe i přátele.

Tomas Cepko musí poslechnout příkazy vesmírné špionážní organizace Nazca a přijmout nový úkol na stanici Janus, kterou vlastní Rainier Lavauxová a kde tým vědců pracuje na projektu souvisejícím s hvězdnými branami. Sanda proto kontaktuje členy zlodějského gangu Jules – hackera Arden Wyke a bývalého vojáka Noxe, kteří mají s její rodinou společného víc, než tušila. Arden a Nox ale chtějí především zachránit Lollu. Jenže Jules a Lolla jsou shodnou okolností na stanici Janus a všechno se začíná komplikovat.

Mezitím se Mluvní Strážců Biran Greeve snaží zabránit válce mezi Adou-Primou a Ikarionem. A Rainier Lavauxová pokračuje ve svém plánu, do něhož vtáhla celé planety, lidstvo i vesmír.

Sanda není zvyklá na intrikaření a manipulaci, takže netuší, komu – pokud vůbec někomu – může věřit. Skoro každý tu totiž má vlastní zájmy a cíle. Megan E. O´Keefeová věrně zachycuje politikaření mocenských organizací a vládnoucích orgánů. Biran se v mezigalaktické politice učí chodit, ale on i Sanda mají morální zásady a chtějí především zabránit válce a ochránit nevinné lidi.

Větší prostor dostávají vedlejší postavy Nox a Arden nebo Strážce Vladsen a také o špionovi Tomasovi se dozvídáme nové informace. Nechybí ani nové postavy – střelkyně Conwayová nebo strojník Knuth. Julesina linka je opět trochu upozaděná, ale v příběhu dává smysl a nepůsobí tam navíc.

Megan E. O´Keefeová napsala bohatý a spletitý příběh, v němž nechybí umělé inteligence, hrozící válka, skupinka odpadlíků, tajemství a politikaření, přestřelky a pronásledování a také zrada a nějaké to úmrtí. Pád do chaosu navíc obsahuje ještě víc překvapivých odhalení a zvratů než první díl Rychlostní zbraň. A minimálně z jednoho se vám nejspíš zastaví srdce a z druhého budete úplně paf. Děj odlehčují sympatické a osobité postavy, humor a špetka romantiky, protože tentokrát se zamotá citový život Biranovi. A přiznám se, že jeho romantická linka, přestože je tu spíš naznačená, mě opravdu bavila a potěšila.

Autorka vytvořila budoucnost, v níž se nikdo nepozastavuje nad tím, že je člověk bisexuál, homosexuál nebo nebinární a v níž stejnopohlavní páry mohou uzavírat manželství a mít rodinu, což je rozhodně plus. I proto se v Pádu do chaosu objevuje několik lgbt párů a také nebinárních postav.

První díl Rychlostní zbraň působí jako rozehrávka, protože tady autorka děj prohlubuje a rozvětvuje. Ať už to ale bylo záměrem či chybou autorky nebo mou nechápavostí, tak dějová linka týkající se umělé inteligence mi přišla spíš komplikovaná než komplexní. Pád do chaosu je nicméně teprve druhý díl ze tří, takže chybí celkový obraz.

Přesto mě Pád do chaosu pohltil, nutil mě otáčet stránky a dozvídat se nové informace. Navíc překonal i skvělý první díl Rychlostní zbraň. Takže jsem z Pádu do chaosu nadšená a právem se zařadí mezi nejlepší knihy, které jsem v roce 2023 přečetla. A nutně potřebuju třetí, závěrečný díl s názvem Catalyst Gate.

4,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář