Vychytralý král s půlkou ruky

recenze

Půl krále (2018) 5 z 5 / Kikina182
Půl krále

Jarvi byl připraven složit zkoušku a stát se ministrem, ale po tragické smrti jeho otce a bratra musí zastávat roli o kterou nikdy nestál. Musí usednout na černé křeslo a stát se králem. Mnoho lidí Jarviho za krále nechce, jelikož má zmrzačenou ruku. Dokonce i jeho strýc se ho pokusí zabít, aby uchvátil trůn pro sebe.

Jarvi však skoro jisté smrti unikne a začne nedobrovolně kráčet cestou, která není vůbec příjemná. Naopak je nebezpečná. Jarvi neustále bojuje o přežití. Ale ani ta největší muka mu nezabrání v tom, aby se krůček po krůčku začal přibližovat zpátky ke svému osudu. Ke svému trůnu a k pomstě za svého otce a bratra.

Půl krále je první díl ze série Moře střepů a já si této knihy vlastně všimla především proto, že ji doporučuje George R. R. Martin, což je opravdu úžasný spisovatel. A když jsem si přečetla anotaci, tak mi to znělo jako zajímavá fantasy, tak jsem se rozhodla ji zkusit.

Kniha je vyprávěna v er formě z Jarviho pohledu jakožto hlavního představitele této knihy. V tomto příběhu rozhodně převládají popisy, které zrovna moc nemusím, ale v tomto případě mi nevadily. Což je co říct, jelikož některé byly opravdu dlouhé. Ale autor to jednoduše umí podat tak, že i mě se přes dlouhé popisy četla kniha dobře a neměla jsem nejmenší problém se do příběhu vžít.

Právě proto, že se líbila Martinovi jsem tak trochu očekávala, že kniha bude v podobném duchu jak Píseň ledu a ohně, ale není. Je to něco úplně nového a jedná se o fantasy, která je zaměřená na mladší, náctileté, publikum.

Příběh se mi opravdu moc líbí. Všechno na sebe skvěle navazuje a vzniká z toho tak jeden krásný celek. Ale není to typ knihy, kde by se neustále něco dělo. Všechno jde pěkně popořadě, a tak je tam mnohem víc rutinních částí než těch, kde je nějaká akce. Mě osobně to ale vůbec nevadilo a vlastně jsem to i docela uvítala. Díky tomu, že autor do své knihy zaznamenal i ty „obyčejné“ věci, je příběh celistvější a nelze se v něm ztratit.

Je však pravdou, že by mi vůbec nevadilo, kdyby byly další díly o trochu víc akčnější a já věřím, že budou. Tohle je přeci jen takový úvod do série, kde musí být mnoho věcí vysvětleno a je třeba si zvyknout na úplně nový svět. Pevně věřím, že akčnějších částí se dočkám v budoucnu. Ovšem jako první díl je kniha Půl krále opravdu skvělá.

Další věcí, která se autorovy opravdu povedla jsou postavy. Přestože to na první pohled vypadá, jako že v knize není rozebrán jiný charakter než ten Jarviho, není tomu tak. Joe Abercrombie povahy jednotlivých postav tak zapasoval do příběhu, že si čtenář v podstatě ani neuvědomí, že o nich ví hrozně moc věcí, aniž by to bylo někde konkrétně napsané.

Zároveň však žádná postava není taková, jak se na první pohled zdá. Každá z nich má „druhou tvář“, která je někdy úplně jiná a někdy se liší jen v maličkosti, ale je tady a vynoří se právě ve chvíli, kdy to člověk čeká nejméně. Právě to je na téhle knize podle mě nejlepší. Autor s postavami nepracuje jako s fikcí, ale jako se skutečností. Protože každý má vlastně nějakou stránku, kterou neukazuje nebo se hned neprojeví.

Půl krále je podle mě kniha, kterou by si měl přečíst každý kdo má rád fantasy nebo s tímhle žánrem teprve začíná. Je opravdu kvalitní, ale zároveň není složitá, jako některé jiné ságy. Navíc ve vás vzbudí zvědavost. Já už se teď opravdu moc těším, až u nás vyjde pokračování a doufám, že to bude opravdu brzy.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia.

Komentáře (0)

Přidat komentář