Spící vražedkyně

recenze

Anna O. (2024) / Kikina182
Anna O.

Anna Ogylvyová zabila před čtyřmi lety své dva nejlepší přátelé. Od té doby se neprobudila. Ale aby mohla stanout před soudem a mohla být obviněna, musí být vzhůru. Do věci je tak zapojen specialista na spánek doktor Benedict Prince, který je s případem Anny O. už od začátku úzce spojen. Během snahy Annu probudit se však do případu noří stále víc a na povrch začínají vyplouvat nové skutečnosti. Už tak složitý případ je ve skutečnosti ještě mnohem složitější a sahá hluboko do minulosti…

Text je na můj vkus moc zdlouhavý, věnuje příliš prostoru nevýznamným věcem a tak pro mě bylo občas těžké udržet pozornost. Ale moc se mi líbilo, že byl především v první polovině protkán filozofickými a etickými úvahami, které k příběhu krásně sedly a ozvláštnily ho. Navíc je kniha rozdělena do poměrně krátkých kapitol, díky čemuž byla o trochu čtivější.

Příběh se nakonec vydal úplně jiným směrem, než jsem čekala. Předpokládala jsem, že se v něm bude řešit hlavně to, zda je hlavní hrdinka zodpovědná za své činy, ale to šlo poměrně brzy do pozadí a udělalo to místo trochu živější zápletce.

Autor přišel s opravdu promyšleným případem, ale pokazil to hned na začátku. Zmínil totiž jednu maličkost, která na první pohled nepůsobila významně, ale v podstatě mi prozradila, kdo je za všechno zodpovědný, takže v tomhle ohledu se překvapení nekonalo. Ačkoli musím uznat, že v rozplétání případu bylo mnoho zajímavých prvků, které jsem nečekala.

V knize se také odehrálo pár věcí, které mi právě vzhledem k tomu, jak kniha dopadla, nedávají smysl. Zkrátka takové volné nitky, které z příběhu vyčnívají, protože se je autor ani nepokusil vysvětlit tak, aby zapadly do příběhu.

Postavy byly dobře popsané, ale zároveň se autorovy podařilo většinou neprozradit jejich pravou motivaci a povahu. Ale při čtení jsem si k žádné z nich nedokázala najít cestu.

Anna O. je originální a zajímavý příběh se skvěle promyšlenou zápletkou. Jediné, co mě zklamalo, je předvídatelnost toho, kdo je za všechno zodpovědný a několik nelogických věcí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada - Metafora.


Anna O. Anna O. Matthew Blake

Průměrný člověk prospí třiatřicet let. Čeho všeho jsme během spánku schopni? A neseme za to odpovědnost? Anna Ogilvyová byla mladá nadějná novinářka z dobře situované rodiny, dokud ji jednoho dne nenašli zakrvácenou a s nožem ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář