Všichni se občas můžeme cítit jako Claudine

recenze

Bez dechu (2021) 5 z 5 / GirlWConst
Bez dechu

Tuhle knihu jsem začala číst na Erasmu. Byla to má jasná volba, protože jsem na tenhle titul čekala dlouho. Od téhle autorky jsem četla úplně všechny knihy a zjištění, že bude další, mě dost nakopla. A najednou jsem ji měla doma, cestovala se mnou v kufru a měla jsem první klidný večer na koleji. Zhltla jsem ji během pár dnů a byla jsem nadšená.
Děj se točí kolem čerstvé absolventky střední školy Claudine. Těší se na prázdniny se svou kamarádkou, ale jednoho dne její táta oznámí, že celou jejich rodinu opouští. Claudine se rozpadne celý svět a odjíždí s mámou na ostrov, kde její matka trávila dříve spoustu času. Na místě potkává plno zajímavých lidí, ale hlavně Jeremiaha, který ber život s lehkostí. Dál už sledujeme události jednoho krásného léta v přírodě, kde sotva najdete signál, natož wifi.
Jennifer Niven je autorka bestsellerů jako je Všechny malé zázraky a Tíha vesmíru. Ve svých knihách se zabývá těžšími tématy, jako je psychická nemoc, nebo vrozená vada (prosopagnosie). Tématem Bez dechu je hlavně dospívání a náhled na sex. Vlastně se mi líbila představa, že první sex není nic převratného. Claudine většinu knihy vlastně řeší, že všichni moc řeší první sex. Sama pak zjišťuje, že očekávala příliš a nic z toho. Zaujalo mě to proto, že plno mladých lidí má starost, jaký bude jejich první sex, já se třeba klepala jako ratlík, ale pak vám dojde, že to vlastně není nic, z čeho byste se do konce života posadili na zadek.
Popravdě nevím, kde bych hledala nějaké zápory, protože autorka mě opět nezklamala a je to taková moje srdeční záležitost. Jestli máte rádi knihy, které nejsou těžké, ale i tak vás donutí se trochu zamyslet, tak knihy od Jenifer Niven jsou přesně pro vás. V tomhle velkém světě hledáme sami sebe stejně jako Claudine. Některým z nás se i stane opravdu nepříjemná událost (pro Claudine rozvod rodičů), která nás časem donutí, abychom se zamysleli nad tím, kdo jsme, a tahle kniha krásně ukazuje vývoj hlavní hrdinky v dospělou ženu, která si celé jedno léto dala k tomu, aby našla své místo v životě.
A na závěr bych ráda řekla, že se všichni občas můžeme cítit jako Claudine a je to rozhodně v pořádku.

Komentáře (0)

Přidat komentář