Bez dechu
kniha od: Jennifer Niven
KoupitKoupit eknihu
Claudine Henryová měla na poslední léto před nástupem na vysokou velké plány – trávit čas se svou nejlepší kamarádkou, podniknout životní road trip a možná si vyrazit s Wyattem Jonesem. Místo toho ale musí napravovat spoušť, kterou doma napáchal její táta, když se rozhodl, že od nich odchází. Ze dne na den se tak Claudine se svou zničenou matkou musí odstěhovat na místo, kde není ani signál, ani šance na letní románek. Dokud ovšem nepotká Jeremiaha. Je svobodomyslný, záhadný a pohledný… Jejich vzájemná přitažlivost je okamžitá a silná. Oba však ví, že ať už je mezi nimi cokoli, se závěrem léta to skončí......celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472282/big_bez-dechu-XWh-472282.png 3.584Literatura světová, Romány, Pro děti a mládež
Vydáno: 2021, Yoli (ČR)
Breathless, 2020
Komentáře (30)
Kniha Bez dechu

Bez dechu je upřímný a osobní román. Od této autorky jsem četla Všechny malé zázraky i Tíhu vesmíru. Ale tahle byla něčím jiná. Moc se mi líbila. Asi se mi líbila víc než ty předchozí
Vyberte si sami sebe. A pak jdete a napište svůj život.

Uf, tak Bez dechu je můj horký adept na největší zklamání letošního roku
Autorku mám neskutečně ráda - Všechny malé zázraky jsou top.
Bez dechu ale pro mě bylo příliš dlouhé vyprávění o létě jedné nesympatické hlavní hrdinky, která se snaží zjistit, který kluk je ten pravý pro ni a co s tím vlastně v létě udělat….
Za mě ne.
A na odstavec o tom, jak chce hlavní hrdinka olíznout displej telefonu, na kterém je fotka kluka, asi nikdy nezapomenu.

Pekný príbeh, no niekedy som z neho mala zmiešané pocity, ktoré súviseli s pasážami, ktoré mi prišli dosť divné (kto už len tak podrobne rieši panenstvo a toľko filozofuje nad prvým sexom?), preto dávam len štyri hviezdičky. Claudine mi asi aj z toho dôvodu miestami prišla minimálne trošku psychicky narušená. No niektoré jej hlášky a myšlienkové pochody som si zas náramne užila. Bola svojská, to sa musí uznať.
Prostredie ostrova a všetka tá atmosféra... boli skrátka úžasné (a ja som tam túžila byť s nimi, dofrasa!) Keby aspoň Jennifer v závere spomenula, o aký konkrétny ostrov pri Georgii ide, nech mám predstavu, kam sa mám pobrať, ak budem mať dosť peňazí na taký výlet.
A Miah... to je kapitola sama osebe. Kto by nechcel aspoň raz v živote stretnúť takého chalana? A zažiť s ním všetky tie dobrodružstvá? Aj keď len na mesiac?
Hoci ten záver... neviem, prišlo mi to z jeho strany ako taká zrada.
Ale možno si Claudine jedného dňa naozaj nájde... Veď sa postačí povypytovať jej tety, nie?
Táto kniha rozhodne stojí za prečítanie, nakoľko príbeh je zaujímavý a obsahuje aj pár veľmi pekných myšlienok. Mňa oslovila predovšetkým táto:
"Človek musí cítiť. Musí cítiť, a to i vtedy, keď sa mu zdá, že ho pocity zabijú." (str.319)
To povedal Jeremiah. A myslím, že som práve v tomto čase takú vetu potrebovala či už počuť alebo si ju prečítať. Takže vďaka, Jennifer.

jelikož toto byla moje první kniha od autorky, nemohu jako většina lidí srovnávat s jinými knihami autorky.
Vlastně jsem čekala něco úplně jiného, než co jsem si přečetla, ale nijak mi to nevadilo.
dostanete příběh Claudie, která se kvůli rozvádění rodičů dostane s její mámou na ostrov.
Z toho je celá špatná, protože léto si představovala úplně jinak, ale nakonec se ukáže, že i na tomto ostrově by se někdo s kým by mohla randit našel.
celé se mi to líbilo , mělo to skvělou atmosféru a za mně to mluvilo i o pár důležitých tématech.
rozhodně ale nečekejte happy end.

Kniha se mi líbila, ale něco mi v ni chybělo. Je to takové čtení pro mladistvé. Příběh to mělo moc hezky a stránky se četli samy.

Z této knihy mám celkem rozporuplné pocity. Od autorky jsem četla jak Všechny malé zázraky, tak Tíhu vesmíru, a obě knihy se mi moc líbily. Proto když vyšel nový příběh, neváhala jsem a knihu si koupila. Začnu pozitivy. Nádherně popsaný ostrov, připadala jsem si, jako bych tam také byla. Moře, želvičky, plachtění, autorka opravdu umí psát, a skvělá atmosféra z knihy jen číší. To navazuje na druhou dobrou věc, a tou je čtivost. I když se tam zrovna nic moc neděje, stejně čtete dál, protože Niven umí psát velmi pěkně, stránky mi mizeli pod rukama. Nakonec se mi líbilo poděkování, kde se autorka svěří, že jí je tato kniha velmi blízká, a vychází ze skutečných událostí. Teď negativa. Celkově jsem se nějak nesžila s hlavními postavami, nebyla jsem zamilovaná do Miaha a Claude mě taky nějak více nezajímala. Taky je zde opravdu hodně hluchých míst, a ano, přečtete je rychle, ale nic se tam neděje a jsou to zbytečné strany navíc. Taky mě příběh nezasáhl tak jako ty dva přechozí, proto knihu musím hodnotit jako průměr. Věřím, že kdybych měla přečtených míň YA knih, líbila by se mi víc.

Taková typická pro pubertáky, chce se mi říct. Ale já jsem už dávno dospělá a Claude by mohla být má dcera . A mě se kniha líbila i Claude . Zpočátku bezstarostná a pak na ni všechno spadne , ale jde dál a pak je tu Miah , tak neskutečný kluk, tak dospělý a možná , že tak dětský. Kniha je tak fantasticky nadčasová, snová , zamlžený, roztržený svět, že jsem čekala na konci, že se Claude probudí na lůžku v nemocnici a zjistí, že se jí to všechno jen zdálo , že se rodiče nerozešli a tak není žádný ostrov, žádný Miah , nikdy nesbírala žraločí zuby a nezažila milování, ale kniha končí jinak . Možná že můj konec by taky nechal čtenáře bez dechu , ale nechme at moře smyje stopy a vyplaví něco krásného .
Štítky
láska přátelství ostrov rodina partnerské rozchody léto prázdniny vášeň vztahy milostné vztahy Minulost lhaní, lži pro dospívající mládež (young adult)
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
2015 | ![]() |